Psycholožka Alena Uváčiková o Tonče a Hance: Nevyjdou bez šátku?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Psycholožka Alena Uváčiková o Tonče a Hance: Nevyjdou bez šátku?!

Hanča a Tonča jsou na svobodě!
Hanča a Tonča jsou na svobodě! (Foto: ara)

Antonie Chrástecká a Hana Humpálová jsou v bezpečí. Dva roky trvající věznění se ale podle odborníků silně podepsalo na jejich psychice. Mohou trpět posttraumatickou stresovou poruchou, a dokonce mít problémy s vlastní identitou.

„Dívky byly zcela odkázané na věznitele. Musely se podvolit všem jejich pravidlům. Teď pro ně může být těžké i jen vyjít ven bez šátku,“ myslí si psycholožka Alena Uváčiková, která pracuje především s oběťmi domácího násilí. U Antonie i Hany se velmi pravděpodobně rozvine posttraumatická stresová porucha. K ní patří především problémy se spánkem, noční můry a nepřiměřené reakce na běžné situace. Podle psychiatra Jana Cimického by je ale nemělo okolí litovat. „Projevy účasti zbytečně vyvolávají vzpomínky na věznění. Lepší je soustředit se na budoucnost,“ vysvětluje psychiatr.

Posttraumatická stresová porucha

Jde o reakci na silný stres. Popsal ji lékař Sigmund Freud, když léčil vojáky vracející se z 1. světové války. Projevuje se poruchami spánku, návaly hněvu, potížemi s koncentrací. Postižený znovu v myšlenkách prožívá své trauma. Může se vyvinout i po autonehodě nebo živelné katastrofě, téměř jistě se projeví u obětí mučení, znásilnění či únosu.

Autor:  ryc

Přečtěte si
ararat
31. 3. 2015 • 19:29

neboj vystřelí ti mozek

ararat
31. 3. 2015 • 19:28

poškodily stát? a čím prosím tě..co čech nevymyslí

ararat
30. 3. 2015 • 20:17

Pragmatismus je filosofický směr, který staví do popředí lidské jednání, praxi. Z ní každé myšlení vychází a k ní zase směřuje. Myšlenky se ověřují tím, zda jsou prospěšné, a pravdivá tvrzení jsou ta, která se osvědčila. V běžné řeči znamená pragmatismus zaměření na praktický užitek a úspěch, někdy až nevybíravé. „Jednaly čistě pragmaticky“ může znamenat až bezohledně, bez skrupulí. Odtud také pragmatický, zaměřený k praktickému užitku, prospěchu. ***************************************************** můžeš pokračovat ve vysvětlování,směrem k těm dívkám

ararat
30. 3. 2015 • 20:13

se modli abys nebyl v pozici rodiče,tak jak byli rodiče oných dívek,bys byl strachy posranej

ararat
30. 3. 2015 • 20:11

hnuse zavři klapu tajtrlíku

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.