Zkáza letu ve Francii: Druhý pilot Andreas Lubitz (†28) zabarikádoval se v kokpitu a poslal letadlo k zemi. První verze, proč roztříštil 149 lidí o skálu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zkáza letu ve Francii: Druhý pilot Andreas Lubitz (†28) zabarikádoval se v kokpitu a poslal letadlo k zemi. První verze, proč roztříštil 149 lidí o skálu!

Lubitz měl nalétáno 600 hodin. Podle svých kolegů byl vynikající pilot a dobrý parťák. Často ale trpěl stavy úzkosti.
Lubitz měl nalétáno 600 hodin. Podle svých kolegů byl vynikající pilot a dobrý parťák. Často ale trpěl stavy úzkosti. (Foto Facebook, Twitter, ara)

Pád Airbusu A320 německé společnosti Germanwings nebyla nehoda! Ze záznamů z černých skříněk vyšlo najevo, že kapitán Patrick Sonderheiner opustil kabinu a už se nemohl dostat zpět. Druhý pilot Andreas Lubitz (28) se údajně zamknul, poté začal záměrně klesat a zabil sebe a 149 lidí!

„Umožnil to, že letadlo začalo padat. Neměl důvod bránit kapitánovi ve vstupu do kabiny. Neměl ani důvod nezadat kód, který by zajistil, že má letadlo prioritu před ostatními stroji,“ prohlásil včera francouzský žalobce Brice Rodin na tiskové konferenci.

Kdo vlastně byl Andreas Lubitz? Podle svých kolegů vynikající pilot a dobrý parťák, který nejevil žádné psychické poruchy nebo sklony k extrémismu. Do společnosti Germanwings nastoupil v roce 2013 přímo z výcviku a od té doby bezproblémově nalétal 600 hodin. Vyrůstal 50 kilometrů od Bonnu v městečku Montabaur, později si sehnal byt i v Düsseldorfu, aby měl blíže do svého leteckého klubu LSC Westerwald. „Byl velmi šťastný, že má tu práci. Vyzařovala z něj pohoda. Nikdy jsem na něm nepozoroval známky deprese, nebo něčeho podobného. Kdybych to měl shrnout, byl to tichý, ale přátelský mladý muž,“ uvedl přítel a mentor Peter Rücker. Za skvělé letecké umění dostal dokonce oficiální cenu německého Federálního leteckého úřadu. Před šesti lety ale došlo u Lubitze k delší pauze v jeho výcviku. Za ni údajně mohly silné deprese. „Často trpěl stavy úzkosti a syndromem vyhoření,“ popsala ale matka jeho bývalé spolužačky.

Otázky na téma motivu sebevraždy zodpověděl soudní psycholog Jiří Jelen:

Co se dá říct k té sebevraždě?

„Sice existuje rozšířená sebevražda, ale to je v souvislosti se členy rodiny. V rámci citových vztahů. Tady nelze předpokládat vztah s cestujícími, na tento typ sebevraždy mi to nesedí.“

Jaký by tedy mohl mít motiv?

„Vyvstává otázka nějaké zlosti k anonymním lidem, ke kterým neměl vztah. Nějak mu lidstvo ukřivdilo a on se jim chce pomstít. Nebo by to mohl udělat na příkaz halucinací.“

Měly by v těch halucinacích hory nějakou symboliku?

„Asi ano. Mohlo to souviset s bludnými představami. Chtěl je všechny zanést do pekla, nebo naopak ty hory mu mohly připadat krásné. Jestli to ten člověk udělal vědomě, výběr lokality nebyl asi náhodný.“

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.