Bankéř hrozil bombou: Unesl opilý Rus letadlo? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Bankéř hrozil bombou: Unesl opilý Rus letadlo?

Jevgeniji Rotshtein
Jevgeniji Rotshtein (Foto Aha – Daniel Černovský)

Opilý v letadle vyhrožoval posádce smrtí. Hrozil, že pokud nepoletí do Egypta, vyhodí letadlo do vzduchu. To tvrdí obžaloba o bývalém ruském fotbalistovi a bankéři Jevgeniji Rotshteinovi (40).

Šílený čin se stal v prosinci 2006 na letecké trase Moskva – Ženeva. Rotshtein (dříve Dagajev) byl s rodinou na cestě na silvestrovské oslavy ve Švýcarsku. V letadle na silné léky na bolest zad vypil asi půl litru vodky a následoval vyhrocený konflikt s posádkou. Domáhal se přistání v Káhiře. Snažil se vniknout do pilotní kabiny, vyvolal rvačku a tvrdil, že nechá letadlo explodovat. Stevardi ho nakonec omráčili a museli nouzově přistát na letišti v Praze.

Rotshtein ale tvrdí, že se celý incident stal úplně jinak a posádka si únos vymyslela, aby se vyhnula problémům. „Neměl jsem žádný zájem získat kontrolu nad letadlem. Vždyť v něm sedělo devět členů mojí rodiny a mé malé děti byly v Moskvě,“ uvedl bývalý bohatý bankéř.

„Egypt si posádka vymyslela, protože si mysleli, že jsem muslim. Já jsem ale Žid, co bych tam dělal? Navíc kdybych chtěl do Egypta, koupil bych si letenku za 300 dolarů a neplatil bych pro rodinu zájezd za 105 tisíc euro (2 835 000 Kč, pozn. red),“dodal.

Pokusil se o sebevraždu
Únosce byl do Česka loni vydán z Velké Británie, kde žije jeho rodina. V Londýně se pokusil o sebevraždu, dodnes užívá antidepresiva. Rusko žádalo o jeho vydání, ale bez úspěchu – čin se stal nad Českou republikou. U nás Rotshteinovi hrozí až 15 let vězení.


Únosy letadel v Česku

*červen 1972 – nejznámější únos letadla u nás. Deset mladých »mániček« (17 až 21) unesla letoun na lince z Mariánských Lázní do Prahy. Chtěli do Západního Německa. Při rvačce na palubě letadla L 410 byl zastřelený jeden z pilotů. Německý soud únosce poslal na tři až sedm let do vězení, hlavní organizátor akce Lubomír Adamica se ve vězeňské cele oběsil. Podle události byl natočený díl propagandistického seriálu 30 případů majora Zemana nazvaný Mimikry.

*říjen 1991 – učeň (17) z Nových Zámků v tehdejším Československu unesl letadlo ČSA Tu 134-A na lince z Bratislavy do Prahy. V letadle bylo 30 lidí. Po přistání požadoval milion marek. Po 16 hodinách vyjednávání se vzdal policistům.

*prosinec 1999 – libanonský únosce se pokusil zmocnit letadla německých aerolinií Lufthansa, které letělo z Prahy do Düsseldorfu. Požadoval trochu nesmyslně přistání v Düsseldorfu, kam směřoval. Po přistání se nechal zatknout.

Autor:  rvs

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.