Krutá daň za otevření podvodného emailu: Přišli o milion korun! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Krutá daň za otevření podvodného emailu: Přišli o milion korun!

Stačilo otevřít přílohu emailu a milion byl pryč. (ilustrační foto)
Stačilo otevřít přílohu emailu a milion byl pryč. (ilustrační foto) (Profimedia.cz)

Neznámý pachatel prostřednictvím podvodného e-mailu připravil náchodskou společnost o téměř milion korun. Pachateli v případě dopadení a prokázání viny hrozí až osmileté vězení. ČTK o tom dnes informovala mluvčí královéhradecké policie Ivana Ježková. Šlo o další případ podvodného e-mailu, který vypadá jako potvrzení o objednávce v internetovém obchodu Obchody24.cz. Obchod už před týdnem varoval před tím, že rozesílané zprávy jsou zřejmě zavirované a jeho jméno bylo zneužito.

Podle Ježkové na počítač, ze kterého firma obsluhuje internetové bankovnictví, přišel děkovný dopis za nákup od internetového obchodu s přiloženou fakturou v příloze. Poté co se pracovník snažil neúspěšně přílohu otevřít, byl počítač napaden virem, který neznámému pachateli umožnil ukrást peníze.

Policie upozorňuje na to, že text zprávy působil poměrně věrohodně a byl psaný dobrou češtinou bez větších chyb. E-shop, jehož jméno útočníci zneužili, na svém webu před potenciálně nebezpečným spamem varuje. Firma Obchody24.cz, která se už v souvislosti s těmito maily obrátila na policii, doporučuje tyto zprávy mazat a nijak na ně nereagovat.

Kvůli podvodným emailům přišel e-shop na obratu zhruba o milion korun. "První dva až tři dny ubyly objednávky o cca 20 až 30 procent, řádově okolo milionu korun obratu. Po týdnu se to částečně uklidnilo a jsme zhruba na normálním objemu," sdělil ČTK Patrik Sommer z Obchody24.cz. Asi největší zátěž byla podle něj na operátorech infolinky, kterou firma musela dočasně posílit. E-shop spolupracuje s policií, která v této kauze eviduje různá trestní oznámení.

Takzvané podvodné e-maily jsou na internetu poměrně časté, například v listopadu se objevila vlna zpráv, které se vydávaly za informace o sledování zásilky od České pošty. V prosinci se na webu a sociálních sítích šířily zprávy, které neoprávněně užívaly jména centrální banky a vyzývaly uživatele k zadání přístupových údajů k účtům.

Podle policistů by lidé neměli otevírat podezřelé e-maily na počítači, ze kterého spravují internetové bankovnictví. Lidé by neměli otvírat podezřelé přílohy, lidé by měli používat ochranné prvky internetového bankovnictví.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.