Hrozí déšť a povodně: Oteplení až o 15 stupňů a sníh bude tát! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Hrozí déšť a povodně: Oteplení až o 15 stupňů a sníh bude tát!

Rychlé tání sněhu může nebezpečně zvýšit hladiny řek.
Rychlé tání sněhu může nebezpečně zvýšit hladiny řek. (Foto ČTK – Martin Hejný, Radek Petrášek)

O víkendu bude až 12 stupňů nad nulou, což oproti současný teplotám znamená až o 15 stupňů více! A tající sníh zřejmě zvedne hladiny řek. Navíc již koncem týdne zasáhne Česko silný vítr, v nárazech na horách o rychlosti až 110 kilometrů za hodinu. ČTK to dnes oznámil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

"V noci na pátek začne foukat čerstvý západní vítr, který bude v pátek a sobotu přechodně zesilovat na silný vítr o rychlostech osm až 12 metrů za sekundu (až 43 km/h), s nárazy 15 až 25 metrů za sekundu (až 90 km/h) a na horách kolem 30 metrů za sekundu (110 km/h)," sdělili meteorologové. Zeslabovat bude vítr až na začátku příštího týdne.

Rtuť teploměru bude v dalších dnech postupně stoupat. Ve čtvrtek ještě nejvyšší denní teploty dosáhnou pouze čtyř stupňů nad nulou a v pátek šesti, ale v sobotu mohou vyskočit až na zmíněných 12 stupňů Celsia. K tomu bude od pátku na celém území republiky pršet a denní úhrny budou podle ČHMÚ činit v pátek i sobotu až 15 milimetrů, tedy 15 litrů na metr čtvereční, a na návětří hor přechodně až 25 milimetrů.

"Kombinací silného větru, vydatnějších srážek a teplot, které se budou i v noci držet nad nulou, se předpokládá rychlé odtávání sněhu ve všech polohách," uvedli meteorologové. "Proto předpokládáme vzestupy hladin, zejména na menších tocích odvodňujících oblasti hor a Českomoravské vrchoviny," upozornili. Tání zpomalí až díky ochlazení v noci ze soboty na neděli, ale i na konci tohoto a začátku příštího týdne budou nejvyšší denní teploty dosahovat šesti až sedmi stupňů nad nulou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.