Bývalý šéf záchranářů se stal invalidou při zachraňování životů: Teď je bez práce, nemá ani na jídlo | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Bývalý šéf záchranářů se stal invalidou při zachraňování životů: Teď je bez práce, nemá ani na jídlo

Bývalý záchranář Jiří Zikmund teď sám bojuje o důstojný život.
Bývalý záchranář Jiří Zikmund teď sám bojuje o důstojný život. (Aha! - Jiří Krušina)

Invalidní důchodce Jirka Zikmund (50) z Krnova je na dně. Bývalého šéfa krnovských vodních záchranářů, který se před lety topil ve splavu při pomoci kamarádům, doktoři zachránili. Z částečného důchodu nevyžije a zoufale hledá práci.

Přišel o práci, dům, rodinu, zdraví, zrak i část přátel. „Z vodního válce jsem vyprostil několik známých a pak jsem dostal kládou do hlavy. Od té doby si nic nepamatuji,“ popisuje Jirka. Díky deníku Aha! překonal letos v létě strach z vody a po letech si opět zaplaval. Dokonce podstoupil operaci očí, aby poznával lidi okolo sebe.

Několik měsíců čekal na invalidní důchod. „Zatím mi přiznali jen částečný. Bohužel mi odebrali příspěvek na bydlení. Dostávám něco okolo 6 tisíc korun. Jen za nájem a služby dávám 5 tisíc. Zaplatím si léky a nemám z čeho žít,“ posteskl si.

Bývalý záchranář hledá nutně práci. „Můžu dělat třeba hlídače. Doufám, že mě někdo vezme jen na pár hodin týdně. Bojím se, abych neskončil na ulici,“ dodal muž, který ve svém životě zachránil desítky lidí.

Zachránil desítky lidí

Jiří Zikmund byl několik let šéfem Vodní záchranné služby v Krnově. Patřil k české vodácké elitě. O povodních v roce 1997 zachránil a evakuoval desítky lidí. Řadu životů zachránil jako plavčík Městských lázní v Krnově.

35 minut pod vodou

Při nešťastném sjezdu ryftem řeky Opavy v roce 2011 zachránil tři kamarády, sám málem zemřel. Oživili ho po 35 minutách, co zmizel pod hladinou. Ztratil dvě třetiny slovní zásoby, velkou část paměti. Prodělal tři infarkty.



Přečtěte si
evicka55
9. 12. 2014 • 08:35

Je to ostuda státu.O takové lidi se přece máme postarat,ale oni raději řeší penízky,které všude jinde chybí.Jeden za záslužnou práci a ne svojí vinou oni přijde,nemá pomalu co jíst a druzí mají pořád málo za práci,která nestojí za nic.Kapitalista ivalidu nezaměstná.fortun proberte se

janapi
8. 12. 2014 • 22:41

Píši to již poněkolikáté: Jsi H.O.V.A.D.O !!!Ten "každý kapitalista" by nejraději zaměstnával co nejvíce takových lidí ale za minimální plat a ještě raději za žádný plat!

cotonice
8. 12. 2014 • 18:19

To je výsledek 25 let demokracie v Česku !!! Záchranáři ,až se bude topit poslanec ministr nebo člen vlády , tak je tam klidně nechte .Ti všichni vidí , co se děje a jejich jediná starost je , navýšit si platy! Hanba ! Takový bordel tady nebyl ještě nikdy v historii státu!!!

camse
8. 12. 2014 • 13:41

kurzové sázení, velmi spolehlivé info www.caveso.webnode.cz http://caveso.webnode.cz/

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.