Jeden chirurg během pár hodin sterilizoval 83 žen. Osm z nich už zemřelo, dalších 60 má problémy... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jeden chirurg během pár hodin sterilizoval 83 žen. Osm z nich už zemřelo, dalších 60 má problémy...

Indická vláda se rozhodla řešit populační explozi svérázně - sterilizačními maratóny. (ilustrační foto)
Indická vláda se rozhodla řešit populační explozi svérázně - sterilizačními maratóny. (ilustrační foto) (Ilustrační foto Profimedia.cz)

Osm žen zemřelo a více než 60 dalších bylo hospitalizováno v centrální části Indie poté, co podstoupily sterilizaci v rámci veřejného programu. Informovala o tom dnes agentura AFP.

Podle místních úředníků ženy v sobotu hromadně podstoupily zákrok ve "sterilizačním táboře", který pro ně nachystala vláda státu Čhattísgarh. Řada z hospitalizovaných je ve vážném stavu a není vyloučeno, že bilance obětí bude ještě stoupat.

Už krátce po zákroku se ale řada žen začala cítit špatně. "Zažívaly prudký pokles krevního tlaku, zvracení a další symptomy," řekl agentuře AFP vládní činitel Čhattísgarhu. Sterilizační tábor byl podle jeho slov součástí vládního programu plánovaného rodičovství.

Televizní záběry ukázaly ženy, které na nosítkách přinášeli do nemocnice znepokojení příbuzní. Podle indického listu Indian Express všechny ženy operoval během zhruba pětihodinového operačního maratonu jeden chirurg a jeho pomocník. "Nedošlo k žádnému zanedbání povinností. Jde o zkušeného lékaře. Budeme tuto událost vyšetřovat," citoval list odpovědné zdravotní činitele.

Hromadné sterilizace se pravidelně organizují na řadě míst Indie a některé státy ženám, které tento zákrok podstoupí, nabízejí takové výhody, jako je automobil či různé domácí elektrospotřebiče.

Indie v současnosti má asi 1,25 miliardy obyvatel a během 20 let by se mohla stát nejlidnatější zemí světa. Nyní je na prvním místě Čína.

Přečtěte si
jarypadlo
11. 11. 2014 • 16:23

Tuhle medicínskou kapacitu bych angažoval pro stejnobarevné Čechy a bez rozdílu pohlaví.

beladona
11. 11. 2014 • 11:50

Tady bych šoupla podobný tábor na hranici s Východem (povinná procedura před vstupem do Česka ) a sem tam rozesela nějaký i na sever Čech .

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.