10 zajímavostí o nadcházejícím udělování státních vyznamenání prezidentem republiky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

10 zajímavostí o nadcházejícím udělování státních vyznamenání prezidentem republiky

Miloš Zeman měl z narozenin velkou radost.
Miloš Zeman měl z narozenin velkou radost. (Foto Aha! – Ladislav Křivan, Zbyněk Pecák, KPR)

Zbývá necelý týden, než bude Pražský hrad hostit nejprestižnější akci v roce: předávání státních vyznamenání. V úterý 28. října, kdy je výročí samostatného československého státu, přijede i zachránce židovských dětí sir Nicholas Winton (105). Proč mu prezident Miloš Zeman (70) předá vyznamenání bez ostatních hostů? Aha! nabízí 10 zajímavostí, které by vás mohli v souvislosti s blížícím se slavnostním večerem na Hradě zajímat.

1. 550 hostů na předávání
Do Vladislavského sálu, kde bude prezident předávat vyznamenání, se chystá podle informací Aha! 550 hostů z řad vysokých ústavních činitelů i osobností veřejného života. Očekávat tedy lze předsedu Senátu Milana Štěcha (60), Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka (35) či premiéra Bohuslava Sobotku (42, ČSSD).

2. Recepce pro tisícovku
Po oficialitách bude následovat slavnostní recepce, kam zvou prezident a první dáma Ivana Zemanová (49) tisícovku hostů! Polovina z nich se na ni po odbití deváté večerní pouze přesune z Vladislavského sálu do Španělského, kde Miloš Zeman přednese slavnostní přípitek.

3. České mlsání?
Na slavnostní recepci své laskominy pravidelně předvádějí čeští vinaři a potravináři. Kromě chlebíčků tak hosté mlsali třeba české sýry či masné výrobky včetně sekané. Třeba se ale chystá změna. Zeman totiž na jedné ze svých narozeninových oslav s hosty jedl speciality francouzské kuchyně.

4. Možná přijde i Hůlka
Hrad seznam hostů k dispozici zatím nedává, podle informací Aha! ale bude vypadat podobně jako loni. Můžeme se tak těšit na přítomnost bývalé první dámy Dagmar Havlové (61), exprezidenta Václava Klause (73) či Zemanových »celebrit« včetně zpěváka Daniela Hůlky (46), který na Hradě pařil před rokem.

5. Bílý lev pro Wintona
Nejvyšší ocenění, tedy Řád bílého lva, převezme z rukou prezidenta sir Nicholas Winton (105), britský humanitární pracovník, který pomohl 669 dětem, především židovského původu, uprchnout z válkou zmítaného Československa do Anglie, a vyhnout se tak transportu do koncentračních táborů.

6. Chtějí, aby měl klid
Sir Winton je na svůj věk obdivuhodně vitální muž, a tak přijal i pozvání do Česka. Aby se však necítil pod tlakem před pěti sty lidmi a televizními kamerami, obdrží vyznamenání z rukou prezidenta při vlastním odděleném ceremoniálu. Winton už dostal od exprezidenta Václava Havla (†75) Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

7. Vyznamená naše vojáky
Čtyři čeští vojáci, kteří zemřeli v červenci při afghánské misi, dostanou od Zemana státní vyznamenání in memoriam. Výbuch, který je zabil, způsobil sebevražedný atentátník. Jejich rodiny obdrží medaile Za hrdinství.

8. Metál ruské disidentce
In memoriam Zeman vyznamená i ruskou básnířku a disidentku Natalju Gorbaněvskou (†77), která proslula tím, že v roce 1968 protestovala na Rudém náměstí proti okupaci Československa. Byla pak nuceně umístěna do psychiatrické léčebny, v roce 1975 emigrovala do Paříže. Tam také loni zemřela.

9. Zavražděný Petr si počká
Vyznamenat hodlá prezident i studenta Petra Vejvodu (†16), kterého zavraždila duševně nemocná Barbora Orlová (26) ve Žďáru nad Sázavou. Petr zemřel, protože před ženou chránil spolužačku. Zeman ale prohlásil, že počká až do následujícího roku, aby umožnil rodině zesnulého truchlit.

10. Rektoři ostrouhají
Ani letos nepřijdou podle Lidových novin na slavnostní ceremoniál rektoři z Brna a Českých Budějovic. Ti si měli prezidenta poštvat tím, že jej nenechali uspořádat přednášku na jejich univerzitách. Důvod? Báli se prý předvolební agitace.



Přečtěte si
mazd
22. 10. 2014 • 12:17

Pan Winton je statečný stále.Kdo by se pustil na takovou cestu v těch letech? Čest

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.