Aha! radí: Jak bojovat s nekvalitním lékařem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Aha! radí: Jak bojovat s nekvalitním lékařem!

Ne každý lékař je odborník na svém místě. Hochštaplerům se braňte!
Ne každý lékař je odborník na svém místě. Hochštaplerům se braňte! (scom)

Když jdete s nemocným dítětem k doktorovi, ani ve snu vás nenapadne, že je vyšinutý a může vědomě ublížit, jako to dělal bývalý primář klatovské nemocnice Jiří H. Jak se zachovat, když se vám zdá doktor divný už v ordinaci, a co v případě, že s jeho péčí nejste dlouhodobě spokojeni?

Jste nespokojeni s léčbou?
Jestliže nejste spokojení s tím, jak vás ošetřuje doktor, nebo jste přesvědčení, že pochybil, určitě se braňte. Můžete také žádat odškodné.

1.    Od ošetřujícího lékaře si vyžádejte kompletní zdravotní dokumentaci. Následně s ní navštivte jiného lékaře. Ten může zdravotní stav a správnost postupu nezávisle zhodnotit a odhadnout, zda skutečně došlo k pochybení, a v jakém rozsahu.

2.    Nezávisle na vymáhání náhrady škody můžete podat na lékaře stížnost k České lékařské komoře, vedoucímu či zřizovateli zdravotnického zařízení. Ty můžou lékaři udělit pokutu. Pozor, vymáhat takto náhradu škody není možné.

3.    V rámci náhrady škody na zdraví můžete žádat nejen bolestné a ztížení společenského uplatnění, ale taky ztrátu na výdělku nebo náklady spojené s léčením.

4.    Je třeba dát si pozor na promlčení lhůtu. Od ledna 2014 jsou to tři roky. Lhůta začíná ve chvíli, kdy se pacient (nebo jeho pozůstalý) dozví o škodě a o tom, kdo za ni zodpovídá.

5.    Právník Petr Novák doporučuje nejdříve se dohodnout s příslušným lékařem či nemocnicí o mimosoudní řešení věci. Poškozený má odůvodnit rozsah a výši požadovaného odškodnění.

6.    Pokud se snahou o mimosoudní vyřešení neuspějete, nezbývá než přistoupit k soudnímu řešení sporu a podat na lékaře žalobu.

7.    Znalecký posudek je nezbytný pro určení, zda lékař skutečně zanedbal péči, proto neotálejte s jeho vyhotovením (seznam soudních znalců najdete na stránkách ministerstva spravedlnosti www.justice.cz).

8.    Protože se jedná o složité případy, obraťte se raději vždy na advokáta nebo specializovanou společnost, která se uplatňováním těchto nároků zabývá.

Divný doktor? Řešení problému podle Svazu pacientů
* Pokud se vám na lékaři cokoli nezdá, okamžitě se obraťte na vedení zdravotnického zařízení.
* Podivné chování můžete nahlásit i na policii a žádat, aby lékaři zabránili výkonu praxe.
* Obrátit se můžete na inspektorát práce.
* Pokud vás lékař poškodil, obraťte se na Svazu pacientů, který vám pomůže s právním servisem.

Autor:  ida,efr

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.