Děsivé tajemství z pražských Jinonic: V útulku krutě týrají zvířata! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Děsivé tajemství z pražských Jinonic: V útulku krutě týrají zvířata!

Věra Přibylová-Aladzasová při kontrole, kterou provedli městští veterináři a inspektoři z České inspekce životního prostředí.
Věra Přibylová-Aladzasová při kontrole, kterou provedli městští veterináři a inspektoři z České inspekce životního prostředí. (Aha!: Kateřina Kalibánová a archiv)

PRAHA – Záchranná stanice pro volně žijící zvířata v pražských Jinonicích odhalila děsivé svědectví. V útulku totiž hynou zvířata, která se lidé snažili zachránit tím, že je přinesli do stanice.

Šokovaná kontrolorka: »Tohle jsem v životě neviděla…«

Záchranná stanice pro volně žijící zvířata v pražských Jinonicích odhalila děsivé svědectví. V útulku totiž hynou zvířata, která se lidé snažili zachránit tím, že je přinesli do stanice. Držena byla bez vody, ve špinavých klecích plných výkalů. Zvířata tak místo záchrany našla krutou smrt.

„Tak to jsem v životě neviděla,“ reagovala Alžběta Slabá z veterinární správy, která spolu s inspektory z České inspekce životního prostředí provedla kontrolu v Záchranné stanici pro volně žijící zvířata v Jinonicích. V útulku se mezi ještě žijícími zvířaty povalují těla uhynulých tvorů. Jejich mrtvoly končí v kontejneru pro směsný odpad, ten pak jede přímo na skládku.

Ani pro reportéry Aha! nebyl problém najít například uhynulou veverku. Někdo ji v dobré víře, že zvíře zachrání, předal vedoucí stanice Věře Přibylové-Aladzasové. Jenže ta na ni jaksi zapomněla... Ubohé zvíře uhynulo bez vody a potravy, ve stejné krabici, ve které ji zachránci přinesli.
Takových případů je ale více. Sami kontroloři objevili uhynulého hada, mrtvolu labutě v zavázaném pytli, želvy, které neměly několik měsíců vyměněnou vodu. „Zvířata jsou chována v naprosto nevyhovujících podmínkách. Čtyři lišky v malé kleci, ptáci ve voliérách, jejichž dno pokrývají výkaly. Hygienické podmínky ve stanici jsou otřesné,“ uvedla Slabá.

Šéfová útulku se o hrůzných nálezech odmítla bavit. „Provozovatelem stanice je magistrát. Já nic neřeknu,“ reagovala Přibylová-Aladzasová.

Pochybnosti nad správným vedením útulku vzbuzuje i fakt, že jeho šéfová nepředložila při čtvrteční kontrole od zvířat potřebné doklady. „Některá zvířata patří paní PřibylovéAladzasové, jiná jsou »staniční« a všechna dohromady obývají stanici…“ kroutil hlavou Karel Kerouš z České inspekce životního prostředí. Není tedy možné třeba zjistit, z jakých zdrojů jsou živena zvířata patřící PřibylovéAladzasové. Inspektoři budou v hloubkové kontrole pokračovat tento týden.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.