Řepné řezy podle Kateřiny Gajové

Nebaví vás připravovat stále to samé? Přečtěte si naše tipy, jak vylepšit osvědčené recepty!
POTŘEBUJETE:
✔ 150 g mletých vlašských
ořechů
✔ 350 g červené řepy
✔ 6 vajec
✔ 1 lžičku sody
✔ 2 lžičky mleté skořice
✔ 2 – 3 lžíce karobu nebo
kakaa
✔ 90 g třtinového cukru
✔ šťávu z nastrouhaného
zázvoru
✔ 50 g kvalitní hořké
čokolády
✔ 2 lžíce kvalitního oleje
(nejlépe ořechového
či sezamového)
✔ 120 g hrubé špaldové
celozrnné mouky
✔ vlašské ořechy
na ozdobu
Syrovou řepu nastrouháme najemno a smícháme s cukrem, žloutky a jemně mletými ořechy. Prosejeme mouku smíchanou se sodou, skořicí a karobem. Nakonec opatrně vmícháme ušlehané bílky. Těsto vlijeme do vymazaného a vysypaného plechu a pečeme při 180 °C 35 minut. Necháme vychladnout a nakrájíme na kosodélníčky. Je dobré při tom odkrájet asi 1 cm okrajů, aby se později mohly dělat rozestupy. Buchtu polijeme polevou připravenou rozpuštěním čokolády a přimícháním zázvorové šťávy (dle chuti) a oleje – přidáme ho tolik, aby poleva nebyla příliš řídká. Pomocí špičky nože uděláme mezi řezy malé rozestupy a do středu každého z nich vmáčkneme vlašský ořech. Ořechy můžeme ještě na závěr pokapat polevou. Necháme v chladu ztuhnout