Indické zeleninové kari podle Jany Paulové!
Už dlouhá léta je vegetariánka, a podle to těch zásad i vaří. „Umím uvařit z ničeho. Při nakupování si samozřejmě vyberu to, co mně chutná. Veškerou zeleninu jako cukety, lilky, mrkev, pórek, čínské zelí nebo rajčata milujeme,“ říká hvězda Ordinace v růžové zahradě, která ráda cestuje do Asie, což ji ve vaření hodně inspiruje.
POTŘEBUJETE:
2 lžíce slunečnicového oleje
2 cibule
1 lžičku mletého římského kmínu
1 lžičku mletého koriandru
8 středních brambor
1 lžíci čerstvě nastrouhaného zázvoru
2 stroužky jemně nasekaného česneku
2 červené chilli papričky
1 lžíci kurkumy
1 lžíci kari koření
2 celé skořice
20 g rajčatového pyré
1 malý květák
1 lilek
500 g máslové dýně
1 konzervu cizrny
sůl
mletý pepř
3 hrstky baby špenátových listů
Předehřejeme troubu na 180 ˚C. V hlubším pekáčku nebo kastrolu rozehřejeme olej a osmahneme na něm najemno nakrájenou cibuli společně s římským kmínem a koriandrem. Přidáme očištěné a pokrájené brambory a dobře promícháme. Pak přidáme všechno ostatní koření a opět zamícháme. Rajčatové pyré smícháme s 200 ml vody a vlijeme do kastrolu. Pak vložíme očištěný rozdělený květák, nakrájený lilek a nakrájenou dýni, přivedeme k varu a necháme ještě minutku vařit. Kari dochutíme solí a pepřem a kastrol přikryjeme kusem alobalu a na něj dáme pokličku. Pečeme v troubě asi 45 minut. Po 20 minutách zkontrolujeme, jestli kari není příliš suché, vmícháme slitou cizrnu a případně podlijeme trochou vody. Těsně před podáváním vmícháme listy špenátu. Servírujeme s rýží a pikantním čatní.