POTŘEBUJETE:
- 1 kg syrových chapadel z kalamárů
- ½ citronu
- 2 řapíky celeru
- 1 střední mrkev
- 3 stroužky česneku
- 3 bobkové listy
- 4 šalotky
- ½ malého lusku červené kapie
- 1 lžíce přepuštěného másla
- 2 lžičky pesta z medvědího česneku
- mletý pepř
- mořskou sůl
- 500 g čerstvých tagliatelle
Do většího hrnce si dáme vařit vodu, do které vložíme citron, řapíkatý celer, 2 šalotky, mrkev, 2 stroužky česneku, bobkové listy a sůl. Chapadla z kalamárů dobře omyjeme a vložíme do vařící vody, kde se nám ihned stočí a zaplní nám tak dno hrnce. Hrnec zakryjeme poklicí a vaříme v mírném varu 90 minut. Jakmile jsou chapadla měkká, vyjmeme je. Ještě za tepla opatrně, pomocí ubrousku, stáhneme povrchovou vrstvu tzv. kůže. Necháme lehce vychladnout. Do hlubší pánve dáme přepuštěné máslo a přidáme nadrobno nakrájené dvě šalotky, jeden stroužek česneku, na kostičky nakrájenou kapii. Necháme lehce zesklovatět a přidáme nakrájená chapadla na kolečka. Vše lehce opepříme čerstvě mletým pepřem a osolíme mořskou solí. Promícháme a přidáme uvařené čerstvé těstoviny a pesto z medvědího česneku. Opět promícháme a podáváme s bílým vínem.