Vánoční štóla podle Ivany Černé!
Nebaví vás péct stále to samé? Přečtěte si naše tipy, jak vylepšit osvědčené recepty!
POTŘEBUJETE:
- 220 g měkkého tvarohu
- 500 g hladké mouky
- 180 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 2 vanilkové cukry
- 180 g másla
- 2 lžíce rumu
- 6 lžic mléka
- 80 g zlatých rozinek
- 100 g brusinek
- 1 ½ jedlé sody
- 1 vejce na potírání
- moučkový cukr a máslo na obalení
Sladké dobroty: Koňakové řezy podle Ivany Bartuškové
Celý článekDo mísy nasypeme moučkový a vanilkové cukry, přidáme 2 vejce a vyšleháme do bílé pěny. Postupně přidáváme změklé máslo, tvaroh a rum. Přidáme brusinky a rozinky. Zasypeme moukou se sodou a vypracujeme těsto, které vytvarujeme do tvaru štoly tak, že dáváme třetiny přes sebe. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem. Vložíme na plech s pečicím papírem do trouby, kterou jsme rozehřáli na 200°C a pečeme 12 minut. Poté snížíme teplotu na 170°C a pečeme dozlatova cca 45 minut. Raději testujeme špejlí. Po vychladnutí potřeme máslem a obalíme v moučkovém cukru.