Magický recept: Kančí guláš!
Nebaví vás vařit stále to samé? Přečtěte si naše tipy, jak vylepšit osvědčené recepty!
POTŘEBUJETE:
5 lžic celého pepře
5 lžic jalovce
15 bobkových listů
5 lžic nového koření
1 lžičku soli
1 kg kančího plecka
150 g másla
5 středních cibulí
250 g anglické slaniny
sůl
mletý pepř
3 lžičky celého kmínu
3 lžíce rumu
500 ml suchého červeného vína
1 ½ - 2 l hovězího vývaru
citronovou šťávu
hladkou mouku
Divoké koření dáme do hrnce a zalijeme litrem vody, přivedeme k varu a 25 – 30 minut vaříme. Na závěr přisypeme sůl a necháme vývar vychladnout. Poté do něj vložte celé maso tak, aby bylo úplně ponořené, a dáme ho aspoň na šest hodin odležet do lednice. Pak maso vyndáme z nálevu, pokrájíme na kostky a osolíme a opepříme. Nakrájenou cibuli dáme na 100 g rozehřátého másla, zasypeme kmínem a opečeme dohněda. Přidáme slaninu a čtyři minuty ji opékáme, pak přidáme maso a necháme ho zatáhnout. Zalijeme rumem a vínem a 10 minut dusíme, až se alkohol odpaří. Maso vyjmeme a do základu vlijeme hovězí vývar. Ze zbylého másla a mouky uděláme jíšku, vmícháme ji do omáčky, vrátíme maso a povaříme 25 až 30 minut. Nakonec dochutíme citronovou šťávou. Podáváme s knedlíkem.
Magické účinky jalovce a pepře
Jalovec obecný se používá jako ochranná rostlina. Byl jedním z prvních kuřidel používaných čarodějnicemi ve Středomoří. Zavěšen u dveří brání vstupu zlým osobám. Větvička jalovce chrání před zlými duchy a nemocemi. Kuličky jalovce a přidávají do směsí lásky a muži je u sebe mohou nosit pro zvýšení potence.
Kuličky černého pepře se přidávají do amuletů, které chrání před uhranutím a také zbavují žárlivých myšlenek. Mletý pepř smíchaný se solí se rozsypává kolem domu jako obrana proti zlu.