Životní pojištění – co všechno zahrnuje a jak ho pořídit výhodně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Životní pojištění – co všechno zahrnuje a jak ho pořídit výhodně

Životní pojištění – co všechno zahrnuje a jak ho pořídit výhodně
Životní pojištění – co všechno zahrnuje a jak ho pořídit výhodně (Depositphotos)

Životní pojištění kryje rizika spojená s vaším životem a zdravím a měl by si ho sjednat každý, kdo má někoho, kdo je na něm finančně závislý. Nejčastěji jde o rodinu či partnera, ale může jít i o případ, kdy chcete zmírnit negativní dopady na vaši životní úroveň následkem úrazu, onemocnění, invalidity nebo obecně kritických životních situací spojených se zdravím.

Rozdíl mezi životním a rezervotvorným pojištěním

„Do životního pojištění patří dvě základní skupiny pojištění – čistě rizikové a takzvané rezervotvorné pojištění, v rámci kterého je část vámi zaplaceného pojistného investována do různých finančních produktů. Rezervotvorné pojištění může být kapitálové pojištění, univerzální, investiční pojištění nebo pojištění se spořicí složkou. U těchto typů pojištění je část pojistného, které platíte, investována na finančních trzích a při ukončení pojištění nebo na konci sjednané pojistné doby vám ji pojišťovna vyplatí podle konkrétních podmínek pojištění. Rezervotvorné pojištění tak poznáte podle toho, že při doběhnutí do konce sjednané doby vám pojišťovna vyplácí nějakou částku zpět,“ vysvětluje expert na komerční pojištění z online srovnávacího portálu Klik.cz Aleš Rothbarth.

Čistě rizikové pojištění zahrnuje například pojištění invalidity, pojištění pro případ smrti, pojištění úrazu, pojištění hospitalizace, závažných onemocnění nebo dlouhodobé pracovní neschopnosti. „Při jejich ukončení vám pojišťovna nic nevyplatí, protože veškeré zaplacené pojistné je použito na krytí sjednaných rizik,“ dodává Rothbarth.

Životní pojištění snadno online a za výhodnou cenu

Online si můžete sjednat pouze čistě rizikové životní pojištění. Rizikové životní pojištění není daňově uznatelným nákladem. Pojistná částka u rizikového pojištění je částka, kterou si volíte a kterou pojišťovna vyplatí, stane-li se událost, pro případ které jste se pojistili. Pojistíte-li se například na jeden milion korun pro případ smrti, dostane osoba, kterou vy určíte, tuto částku v případě takové nešťastné události. „Výpočet pojistného u životního pojištění závisí na vašem věku a zdraví. Nevyplácí se tedy jeho sjednání odkládat, pokud jej potřebujete. Obecně platí, že čím jste starší, tím je vyšší pojistné,“ vysvětluje Aleš Rothbarth. Na Klik.cz najdete jednoduchou kalkulačku, do které během několika vteřin zadáte potřebné údaje, a do minuty dostanete přehled všech nabídek od jednotlivých subjektů. V přehledné tabulce rovnou uvidíte, zda a kolik peněz ušetříte.

Životní pojištění nesjednávejte za účelem zhodnocení finančních prostředků. Chcete-li si spořit nebo investovat, najdete vhodnější produkty. Základní otázky při výběru rizikového životního pojištění jsou jasné. Potřebujete chránit sebe nebo své blízké? Na jakou dobu se potřebujete chránit? Jakou částku si můžete dovolit dlouhodobě platit vzhledem k rozpočtu vaší domácnosti? Pro případ kterých rizik se chcete pojistit? Pokud jste alespoň u jedné z odpovědí odpověděli kladně, pak neváhejte a životní pojištění si sjednejte.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.