Poláci vozí mrtvé do Čech. Kremace je levnější! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Poláci vozí mrtvé do Čech. Kremace je levnější!

Ostravské krematorium na polských mrtvých pěkně vydělává.
Ostravské krematorium na polských mrtvých pěkně vydělává.

OSTRAVA – Šetřivost a vynalézavost našich polských sousedů už opravdu nezná hranic. Právě přes ně k nám totiž vozí své mrtvé maminky, tatínky a tetičky! Česká krematoria nabízejí mnohem.


OSTRAVA – Šetřivost a vynalézavost našich polských sousedů už opravdu nezná hranic. Právě přes ně k nám totiž vozí své mrtvé maminky, tatínky a tetičky! Česká krematoria nabízejí mnohem levnější žeh než jejich konkurence na sever od naší republiky. A než popel vychladne, chodí zatím pozůstalí po nákupech…

Že se jedním z největších míst »exportního byznysu« stane krematorium v Ostravě, to by asi jen málokdo tušil. Přitom minimálně třikrát týdně tady probíhají kremace, které si pro své příbuzné objednávají telefonicky pozůstalí právě z Polska. „I když Poláci mají krematorií dost, je pro ně levnější, když své zesnulé přivezou k nám,“ řekl Aha! ředitel krematoria Pavel Lacina. Jestli si ale někdo představuje, že si tady Poláci zaplatí i obřad, je na omylu. „Většinou si rezervují jen kremaci a s polským pracovníkem pohřební služby pošlou rakev přes hranice. Ten pak dopraví urnu zpět. Jen občas chtějí vidět, jak to vypadá, a přijedou taky. Než ale popel vychladne, trvá to 2,5 hodiny, a tak mezitím chodí třeba po nákupech,“ dodává Pavel Lacina.
Celníky už náklad nebožtíků směřující přes hranice nepřekvapuje. Ostravské krematorium kremací pro polské pohřební služby dělá přes víc než stovku ročně, a tak se u rakve jen zkontrolují příslušná razítka na dokumentech. Samotnou rakev však kvůli přísným předpisům nesmějí otevírat.
Když rakev dorazí do krematoria, čeká ve speciální místnosti, než na ni přijde řada. „Polákům se to vyplatí. Nejenže to mají levnější, ale dovolím si také říci, že my máme služby kvalitnější. Slevy ale nedáváme, platí stejně jako Češi –7 tisíc korun s obyčejnou rakví,“ říká ředitel krematoria. „Je to ale výhodou i pro nás, protože Poláci mají zase levnější rakve, a ty k nám dovážíme. Zvlášť dubové a celočalouněné v americkém stylu,“ dodává Lacina. Kremace přitom v Polsku nejsou příliš rozšířené. Papež totiž zpopelnění schválil jako akt neodporující Bohu až před několika lety. Do té doby se v Polsku pohřbívalo výhradně do země.


Autor: (gbr)
Foto pro Aha: Pavel KROPÁČ

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.