Bývalá hvězda Tváře Jan Cina jako Salvador Dalí: Opět ztratil tvář! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Bývalá hvězda Tváře Jan Cina jako Salvador Dalí: Opět ztratil tvář!

Neuvěřitelnou podobou s malířem všechny šokoval.
Neuvěřitelnou podobou s malířem všechny šokoval. (Foto: TV Nova, Robert Klejch, ara)

V show Tvoje tvář má známý hlas už Jan Cina (30) nevystupuje, přesto opět přišel o svou tvář. Za pár hodin se z něj stal dvojník světoznámého španělského, respektive katalánského surrealistického malíře Salvadora Dalího (†84).

Za všechno může už desátý ročník kalendáře Proměny, jehož výtěžek jde na Nadaci Chantal Poullain (62). Po boku herečky se Cina před dvěma roky poprvé proměnil v Goldie Hawnovou (72) z filmu Smrt jí sluší.


Letos se sice nemusel soukat do těsných šatů a mít vycpaná prsa, přesto strávil v ateliéru půl dne. Jen vyčarovat malířův typický knír, stálo maskéry desítky minut. A že nejde o jen tak obyčejný porost pod nosem. „Upřímně jsem si na začátku říkal, že najít společné rysy bude těžké. Ale myslím, že díky zázračným rukám maskérky, kostymérky a samozřejmě umu fotografa, Cina zmizel,“ byl herec nadšený z proměny ve velkého umělce.

Nejslavnější knírek
Tenoučký vousek, který nosil největší surrealista pod nosem, byl roku 2010 vyhlášen nejslavnějším knírkem světa. Sám Dalí na něj byl pyšný a s jeho úpravou si vyhrál. Když v roce 1954 na něj v britském pořadu udělali narážku, zda nejde pouze o vtípek, excentrický umělec odtutšil: „Je to nejserióznější a nejvážnější kus mé osobnosti. Jde o velmi jednoduchý maďarský knír,“ řekl rodák z katalánského městečka Figueras, kde stojí jeho galerie, s tím, že si jeho tvar udržuje pomocí speciální pomády. „Stejnou používal i Proust,“ zmínil francouzského spisovatele. Když Dalího loni po téměř 30 letech exhumovali kvůli sporu o otcovství, a tedy dědictví, nevěřili vlastním očím. „Jeho obličej byl zakrytý kapesníkem, a když jsme ho sundali, spatřili jsme, že knírek je neporušený,“ vyprávěl Narcis Bardalet, jenž byl o 28 let dřívě zodpovědný za balzamování malířova těla...

Cina na narozeninách Vondráčkové: Při prvním setkání plakal!

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.