Záhadný zámek Betliar: Natáčení v kobkách s mrtvými | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Záhadný zámek Betliar: Natáčení v kobkách s mrtvými

Elegán Ján Koleník před honosným Betliarem. Svůj k svému.
Elegán Ján Koleník před honosným Betliarem. Svůj k svému. ( Foto FTV Prima)

S detektivem Jánošem Martonem v podání hereckého idolu Jána Koleníka (38) se můžeme každý pátek přenést do roku 1890. Pohádkový zámek, kde hledá vraha,  není žádná kulisa. »Kaštiel« Betliar na Slovensku skutečně stojí.

Žlutobílá budova se čtyřmi hranatými věžemi v rozích nevznikla v žádném počítačovém programu, komnaty šlechty se netočily ve studiu a historický nábytek nejsou žádné rekvizity. Zámek Betliar, kde se Ján Koleník jako detektiv Marton snaží odhalit »démona z Tiesňavy« , najdete na jihovýchodě Slovenska v tzv. Gemerském regionu. Kaštiel má podobu francouzské myslivecké stavby. Ano, inspirace pochází z francouzského venkova.

Herci natáčeli nejen v okolí zámku, ale i v originálních interiérech. Historický nábytek však směli používat jen před kamerou. Jakmile se přestalo natáčet, nemohli se ani posadit na pohovku. Detektivní seriál je tak autentický a do detailu propracovaný.

Wisniewski? Ne, Andrássy!

V seriálu obývá zámek hraběcí rodina Wisniewských. Ve skutečnosti byl Betliar v držení významného uherského rodu Andrássy. Šlo původně o lovecký zámeček. Současnou klasicistně romantickou podobu mu vtiskl na počátku 18. století hrabě Štefan Andrássy. Po druhé světové válce byl zestátněn a roku 1949 zpřístupněn veřejnosti. „V letech 1968 až 1994 byla provedená komplexní rekonstrukce zámku, za kterou získal kolektiv pracovníků Muzea Betliar prestižní cenu Europa nostra 1995,“ píše se na oficiálních stránkách Obecbetliar.sk.

Inspirace historií

Tvůrci seriálu se inspirovali skutečnou historií zámku a někdy zakomponovali do děje nenápadné odkazy. Poradíme vám, co sledovat...

Kabinet kuriozit

Mumie, lebka Polynésana, zbroj samuraje či nádoby ze sloních nohou jsou skutečně součástí hraběcích sbírek uložených v pavilonu kuriozit. A právě v něm najdou v seriálu zavražděnou služebnou...

Láska k operní pěvkyni

Na zámku Betliar se odehrál skandál, když se jeden z členů hraběcího rodu Dionýsios Andrássy zamiloval do vídeňské operní pěvkyně českého původu Františky Hablavcové. Nevydržoval si ji ale jako metresu, jak bylo zvykem. Rozhodl se vzít si ji za ženu, přestože nebyla šlechtického původu. A postava české operní pěvkyně bude hrát určitou roli i v seriálu...

Legendární knihovna

Zámek se pyšní rozsáhlou knihovnou. Založil ji hrabě Leopold Andrássy (1767–1824 ) a dnes v ní najdeme na 20 tisíc svazků. Většina z nich je v němčině, latině a francouzštině. Nejvzácnější je lékařská kniha vydaná v Benátkách v roce 1486. I odkazu na bohatou knižní sbírku se v seriálu dočkáme...

Čtrnáct koupelen

Andrássyovi měli v zámku čtrnáct koupelen. A každá byla vyzdobena v jiném stylu. V dobových koupelnách se v seriálu také odehrají nejméně dvě klíčové scény... Protože v nich už dnes neteče voda, museli ji členové štábu nanosit v kýblech.

Zajímavosti z natáčení

– Z prostor zámku bylo nutné odstranit všechny skutečně vzácné exponáty, které nebyly v uzamykatelných vitrínách.
– Vyrobily se repliky všech důležitých artefaktů, aby vše vypadalo původně. Vše se pak samozřejmě patinovalo.
– Prostory se připravovaly pro natáčení podle speciálního scénáře, který doplňoval klasický filmový scénář.
– Vyráběly se totemy, které diváci mohou vidět ve scénách z jeskyně. Také daktyloskopická souprava pro detektiva, lavor i truhla s prosklenými dny kvůli záběrům kamery.
– V interiéru bylo nutné zakrýt všechny vypínače, kamery a požární senzory, odnést hasicí přístroje (proto byl neustále k dispozici hasič). Vše se zakrývalo replikou textilních tapet.
– Divák má pocit, že pitevna je mimo budovu zámku, ale ve skutečnosti se použila místnost v přízemí.

Tipy Aha!

• Návštěvu se vyplatí naplánovat na jaro. Kolem zámku se totiž na osmdesáti hektarech rozkládá kouzelný park.
• Kromě zámku Betlier můžete navštívit i nedaleké Mauzoleum rodiny Andrássy.
• Mimo letní sezonu je otevřeno denně kromě pondělí od 10.00 do 16.00 h (poslední vstup v 15.00).
• Do 30. 4. 2018 je přímo v zámku k vidění výstava o životě Marie Terezie.

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.