Módní návrhář Osmany Laffita (52): Skoncoval s pleší | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Módní návrhář Osmany Laffita (52): Skoncoval s pleší

Osmany navrhuje dámské i pánské oblečení , ale i boty a brýle. A sám je i nosí!
Osmany navrhuje dámské i pánské oblečení , ale i boty a brýle. A sám je i nosí! (Foto Aha! - M. Pátek, D. Kundrát, D. Kolářová, M. Protivanský, ČTK, Grund.cz )

Potkali jsme se před divadelní premiérou, kam módní návrhář Osmany Laffita (52) výjimečně dorazil bez svého partnera Guye. „Musí počkat u našeho tygra, přijde k němu veterinář,“ vysvětloval. Vcházíme do kavárny a hned ho vítá skupina přátel a chválí mu vlasy. „Někteří mi říkají, že vypadám jak pornohvězda z padesátých let,“ směje se Osmany. A je vidět, že mu to lichotí – s novým »hárem« totiž omládl.

Osmany, jaké je tajemství vašich vlasů a jak jste na ně přišel?

„Když jsem pracoval na týdnu módy, New York Fashion Week, tak tam byl pán bez vlasů, který pracoval s modelkami. Večer jsem ho pozval na přehlídku. Přišel a měl dlouhé vlasy! A nebylo poznat vůbec nic. Tak jsem ho poprosil, ať mi ukáže, jak to funguje. A pak jsem se rozhodl, že změním image a půjdu taky do vlasů.“

Vlasy nemáte nastřelené, jak to tedy funguje a co všechno vydrží?

„Říkáme tomu vlasová protéza. Lepí se speciálními oboustrannými páskami. Vydrží na hlavě tak deset dní, pak si je musíte lepovací vlasy sundat, vyměnit pásky a znovu nalepit. Můžete dělat všechno jako s pravými vlasy, třeba se potápět, plavat. Tedy všechno kromě sauny. V tom teple se pásky uvolňují a nedrží pak pevně. Proto doporučuju, když jde někdo do sauny, ten večer pásky vyměnit.“

Takže účesy můžete střídat dle nálady. Máte jich doma víc?

„Mám tři – černé, kaštanové a šedivé. Vždycky po půl roce si nechávám vyrobit nové. Ty vlasy se totiž ničí. Ze začátku jsem to dělal jen pro sebe, jenže pak mi volali lidé a ptali se, jaké jsou možnosti. Tak teď s tím podnikám! Když někdo přijde, uděláme mu silikonový odlitek hlavy, a pak to posílám do Ameriky. Tam vyrobí protézu z pravých vlasů a pošlou ji k nám. Vlasy přijdou všechny dlouhé, my je nasadíme a ostříhame."

Jde o vlasy jen pro pány?

„Ano. Dělali jsme jednu paní po chemoterapii, ale tam je to složitější. Musí se to lepit po celé hlavě, kdežto pánové si lepí jenom horní část. Musí se úplně oholit hlava, aby se vlasy líp fixovaly.“

Na kolik takové vlasy vyjdou?

„Poprvé je to dražší, musí se vytvořit silikonová forma. To stojí 26 tisíc. Podruhé už je to jen půlka – 13 tisíc. Odlitky dělám sám, vyškolili mě na to.“

Celý rozhovor si můžete přečíst v tištěném nedělním deníku Aha.

Z Kuby do Česka

Narodil se v Havaně, otec byl důstojníkem kubánské armády, matka pracovala v diplomatických službách. Umělecké geny ale měl v krvi. Jeho tetou totiž byla královna kubánské lidové hudby Celina Gonzales. Nejdříve pracoval jako redaktor módního časopisu, sólovou dráhu módního návrháře začal v roce 1999. Do České republiky se dostal ve 22 letech – studovat hudbu na konzervatoři jej sem poslala jeho maminka. I přes těžké začátky a nedostatek financí tu nakonec zůstal a vyšvihl se na vrchol. Jeho partner Guy v něm rozpoznal návrhářský talent a pomohl mu založit a vytvořit vlastní módní značku.

Jak na něj skočil tygr
Osmany je známý tím, že u svého domu v Nižboru chová dvanáctiletého sibiřského tygra. „Teď je ale nemocný, zničený, nevíme, co mu je. Dělali mu rentgen a zjistili, že má ve střevech boule. Ale neví se, jestli je to nádor nebo kus něčeho, co žral,“ svěřil návrhář. A kdo se o něj stará? „My o víkendu, ve všední dny tam mám správce. Není to tak náročné, protože je ochočený. Jako malý se mnou spal v posteli,“ prozradil. Dnes už za ním do klece ale nejde. „Dřív jsem tam chodil normálně, seděl jsem s ním, i zůstal spát. Ale stalo se mi, že jsem přijel z dovolené, on na mě skočil, chtěl si hrát, a já spadl, motala se mi hlava. Dostal jsem strach. Kdybych si rozbil hlavu a on ucítil krev, je to šelma, mohl by mě sežrat,“ říká Osmany. Kromě tygra u něj doma nechybí ani koně, pávi, slepice. „A mívali jsme i mývaly,“ dodal. 

Na kolik vyjdou šaty

Večerní šaty u Osmanyho Laffity pořídíte od sto tisíc korun výše. „Záleží na materiálu, na tom, kolik je tam kamínků a vyšívání,“ prozrazuje návrhář. „Koktejlové šaty se pak pohybují kolem čtyřiceti až padesáti tisíc,“ dodává. Nechat si u něj ušít šaty může kdokoli.

Kamarádí s Ivanou

Osmany zná Ivanu Trumpovou, bývalou manželku amerického prezidenta, už přes 20 let. Nechává si od něj šít šaty, byla hostem řady jeho přehlídek, on zase v roce 2008 přijel na Floridu na její svatbu s italským hercem Rossanem Rubicondim, se kterým se však za rok rozvedla. S Ivanou jsou přátelé. „Mluvíme o všem, kromě politiky,“ svěřil Osmany. „Je stejná jako Češi a má ráda kachnu,“ dodal návrhář, kterého s Ivanou spojuje stejný styl. Oba mají rádi krajky, výšivky a kamínky.

Kdo se za pleš NESTYDÍ...

Daniel Landa (49)
Když si v 80. letech střihl roličku v seriálu Třetí patro, měl ještě hustý porost. Později, zkraje 90. let – ale vlasy shodil kvůli nacionalisticky laděné image – a u toho už zůstal. Holá hlava k němu patří.

Jan Přeučil (80)
Když byl mladý a vlasatý, hrával i prince. Později jej spíš zaškatulkovali do rolí padouchů. Za svou holou hlavu se nestydí. I když k jeho image neodmyslitelně patří elegantní klobouk, při pozdravu vždy smeká a nevadí mu hrdě ukázat lysinu.

Bohuš Matuš (44)
O vlasy přišel už v mládí. Tehdy totiž v lese kvůli nešťastné lásce snědl rulík zlomocný. „Vlasy mi slezly hned druhý den, měl jsem jich plný polštář,“ komentoval to Bohuš. Nikdy mu už nenarostly. I když většinou nosí šátek, nemá problém ukázat i plešku.

Lou Fanánek Hagen (51)
Lídr kapely Tři sestry předvedl během let velmi podivné účesy. Třeba obrácené číro. „Pořád jsem pankáč, ale číro už mi nahoře na hlavě neroste. Tak jsem to zkusil po stranách,“ komentoval to tehdy. Dnes vlasy shodil, ale vzadu mu zůstal nepostradatelný copánek.

Bohumil Klepl (59)
Je hvězdou mnoha českých filmů. Kolegové říkají, že je to proto, že splňuje představu ideálního Čecha, je totiž »malý, silný a plešatý «. Každopádně se za svůj »porost« nestydí a ženy na něj jen letí. Bývaly doby, kdy po jeho boku stála výrazně mladší děvčata.

Hynek Čermák (44)
Ve čtrnácti letech začal dělat bojové sporty a oholil si vlasy. Image drsňáka už mu zůstala dodnes. Nedávno se oženil s o dvacet let mladší přítelkyní, a tak je nepochybně důkazem, že i pleš může být pro ženy sexy.

Podle návrháře Osmany Laffity se nejlépe obléká Brožová a Kubelková.

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Krysinka
15. 11. 2017 • 22:13

Vlasy jsou super a moc sluší

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.