Velký seriál deníku Aha! – díl V. Cukrovka: Jak ji porazit? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Velký seriál deníku Aha! – díl V. Cukrovka: Jak ji porazit?

Prof. MUDr. Jan Škrha, DrSc.Přední český specialista na diabetologii. Pracuje jako 1. zástupce přednosty III. interní kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.
Prof. MUDr. Jan Škrha, DrSc.Přední český specialista na diabetologii. Pracuje jako 1. zástupce přednosty III. interní kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. (Aha! – Josef Mašek)

PRAHA – Slepota, infarkt, mozková mrtvice, amputace nohou a smrt! Přesně takové následky může mít neléčené onemocnění diabetes mellitus neboli cukrovka. „Jen v České republice jím trpí 736 tisíc lidí a dalších 200 až 300 tisíc osob má cukrovku a neví o tom

,“ upozorňuje profesor Jan Škrha s tím, že jen za posledních dvacet let se počet nemocných zdvojnásobil!

„Cukrovka je nemoc způsobená nedostatkem nebo sníženou účinností hormonu inzulinu v těle. Dochází při ní ke zhoršenému využívání cukru – glukózy v organismu. Nedostává se do buněk tak jak má, ale hromadí se v krvi,“ popisuje profesor Škrha.

Kdyby se však jednalo jen o zvýšenou hladinu krevního cukru, tolik by to nevadilo. „Problém však spočívá v tom, že nemoc vede ke změnám ve tkáních a orgánech. Projevuje se např. na cévní stěně tím, že dochází k předčasné ateroskleróze, tedy kornatění tepen, a k jejich zužování,“ vysvětluje profesor Škrha. Následkem postižení velkých tepen jsou právě infarkty nebo mrtvice.

Zároveň ale cukrovka ničí i malé cévy (vlásečnice) např. na očním pozadí, v ledvinách a u nervů. „Způsobuje tak postupnou ztrátu zraku a slepotu, selhání ledvin a nutnost náhrady jejich funkce dialýzou nebo transplantací. Postižení nervů může velmi sužovat pacienta, protože má noční bolesti v končetinách a pak špatně spí. Ale vyskytují se i postižení některých vnitřních orgánů. Diabetikům se špatně tráví, špatně se jim vyprazdňuje žaludek, mají zácpu nebo průjem,“ dodává profesor Škrha.

Nemocný s cukrovou tak může dostat naprosto bezbolestný infarkt a neví o něm, protože má postižené srdeční nervy. Může mít problémy s močovým systémem, kožní onemocnění a muži trpí poruchou potence.

Diabetiky postihuje až dvacetkrát častěji tzv. ischemická choroba dolních končetin. „Znamená to, že se jim končetiny hůře prokrvují a může dojít k odúmrtí části končetiny s nutností amputace,“ popisuje jeden z konců »sladké« nemoci profesor Škrha.

Tak vzniká diabetes II. typu

  1. Jídlo, které sníme, se natráví v žaludku.
  2. Ve dvanáctníku se cukry přemění na glukózu, která vstupuje přímo do krve.
  3. Ve slinivce vzniká hormon inzulin, který udržuje přiměřenou hladinu krevního cukru (glukózy) v těle a přechází do krve.
  4. Při cukrovce II. typu nereaguje slinivka přiměřeně, tvorba inzulinu je snížená, takže krevní cukr zůstává v krvi vyšší.

Co je pravda a co ne?

■ Cukrovku způsobuje časté pojídání sladkostí!Není pravda! Cukrovka je vrozeně podmíněná, takže pokud k ní člověk nemá vlohy, pojídáním sladkostí ji nedostane. Zároveň ale velkou roli při jejím vzniku hraje dlouhodobě zvýšený příjem nezdravé, tučné potravy a nedostatek pohybu. To znamená, že pokud má člověk k cukrovce dispozice, životním stylem její propuknutí urychlí.
■ Za cukrovku nemůžu!Není částečně pravda! Většina lidí s diabetem druhého typu může za to, že u nich nemoc vypukla, protože mají špatnou životosprávu a nedostatek pohybu. Nemohou samozřejmě za dědičnou vlohu.
Dieta není potřeba!Není pravda! Nemoc se v prvních letech nemusí nijak projevovat. Pokud pacient nedodržuje dietu a nemá dostatek pohybu podle pokynů lékaře, výrazně stoupá riziko komplikací.
■ Cukrovka není nebezpečná! Není pravda! Prvních několik let se sice nemoc nemusí výrazně projevovat, ale organizmus postupně poškozuje už v této době!

Jaké jsou nejčastější typy nemoci?

  • Diabetes 2. typu – trpí jím asi 90 % nemocných.Nejčastější typ cukrovky, který se nemusí od počátku léčit inzulinem. Nemoc se většinou objevuje až v dospělosti. Vznik je sice podmíněn dědičně, ale často je vyvolán špatným životním stylem – nedostatečným pohybem, přemírou nezdravého a tučného jídla. Léčí se dietou, tabletami a dále i inzulinem.
  • Diabetes 1. typu – léčí se s ním 6 % nemocných. Pacienti nemají vlastní inzulin a od počátku nemoci si ho musí píchat. Nemoc vzniká často v dětství, ale může se objevit kdykoliv během života. Kromě celoživotního podávání inzulinu mají pacienti dodržovat vhodnou dietu a dostatečně se hýbat i sportovat.
  • Těhotenská cukrovka – odborně gestační diabetes. Vzniká v době těhotenství, obvykle po jeho 20. týdnu. Vliv na její vznik mají hormony, které v době těhotenství vznikají a působí proti hormonu inzulinu. Léčí se dietou, v těžších případech inzulinem. Po skončení těhotenství mizí. Ženám však hrozí, že v pozdějším věku onemocní diabetem.

Neléčená cukrovka končí amputací končetiny a smrtí!

PRAHA – Jak se ochránit před vznikem cukrovky? A jak poznám, že nejsem nemocný a neměl bych se léčit? Čtenářům Aha! odpovídá prof. MUDr. Jan Škrha, DrSc.

Kdo patří mezi nejvíce ohrožené cukrovkou?
„Diabetes je podmíněn vrozeně. Častěji se však rozvine u obézních jedinců. Po určité době trvání obezity nebo nadváhy totiž dochází k tomu, že inzulin není v organizmu tak účinný jako u hubeného člověka. A najednou se projeví vlohy a spustí se diabetes II. typu. Vedle obezity jsou ještě další rizikové faktory – vysoký krevní tlak, cholesterol, vyšší věk a další. U diabetesu I. typu dochází k zániku buněk ve slinivce břišní, tento proces bohužel nemůže nemocný ani medicína zatím ovlivnit a pacient si musí píchat inzulin.“

Jaké jsou komplikace cukrovky?
„Jen ve zkratce: dvakrát až třikrát větší výskyt srdečního infarktu, pět až desetkrát častější cévní mozková příhoda (mrtvice), patnáct až dvacetkrát častější ischemická choroba dolních končetin, která končí velmi často jejich amputací. A řada dalších komplikací, jak bylo už uvedeno.“

Jak se cukrovce vyvarovat?
„Za prvé méně jíst, tedy především se nepřejídat. Za druhé změnit jídelníček, méně příloh jako jsou knedlíky nebo těstoviny a přidat více zeleniny, ovoce, ryb. Za třetí a nejvýznamnější je fyzická aktivita. Doporučujeme nejméně půl hodiny rychlé, nikoli šouravé chůze denně, alespoň tři kilometry. Samozřejmě s ohledem na možnosti a věk. Základ je v tom, co pacient sám dělá, nikoliv v tabletkách od pana doktora.“

A když už jsem nemocný?
„Základním cílem je netloustnout a více se hýbat. Bez ohledu na další léčbu. Její účinek klesá, jestliže se pacient přestane hýbat. Proto u starého člověka, který je obézní a chodí o holi, nemůžeme nikdy dosáhnout normální hladiny krevního cukru. U pohyblivých lidí to jde! Ale musí chtít…“

Jak se projevuje cukrovka?
„Vůbec se nemusí projevovat, proto tisíce lidí o své nemoci nevědí. Příznakem bývá žízeň, člověk více pije a více močí. Přijde k lékaři a řekne: Nikdy jsem to tak neměl, ale já musím nyní opakovaně v noci chodit močit. Pak je to signál, aby se okamžitě provedlo vyšetření. A nebo hůře vidí a přijde k očnímu lékaři a ten vysloví podezření na cukrovku. Cukrovka může pět až deset let probíhat nepozorovaně, přitom už vznikají změny, aby pacient jednou dostal infarkt nebo mrtvici.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.