Cestujeme po Česku: Ko..Ko..Kokořínsko!! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Cestujeme po Česku: Ko..Ko..Kokořínsko!!

Kulisy romantického Kokořína nadchnou každého turistu.
Kulisy romantického Kokořína nadchnou každého turistu. (Profimedia.cz, ara)

Ko..Ko..Kokoška z Kokořína, kdo by neznal nejvyššího královského obveselovatele z pohádky Šíleně smutná princezna s Helenou Vondráčkovou (64)! Na Kokoříně sice nežil, okolí hradu na Mělnicku si však zamilovali filmaři stejně jako turisté.

Vznikaly zde záběry seriálu Nemocnice na kraji města, pohádky Princezna se zlatou hvězdou, Čert ví proč a mnoho dalších. Vydejte se podívat proč…

Hrad Kokořín

Hrad Kokořín, postavený kolem roku 1320, leží na ostrohu nad Kokořínským dolem. Často střídal majitele, mj. ho vlastnil i císař Rudolf II. Po postavení zámku v obci se stává ruinou. Zachraňuje ho pražský podnikatel Václav Špaček, který ho v letech 1911 – 1918 novogoticky zrekonstruoval. Vstupné je 70 Kč, děti od 6 let platí 30 Kč.

Pokličky

Při poznávání Kokořínska si rozhodně nenechte ujít Pokličky – 12 m vysoké pískovcové útvary, které vypadají jako přerostlé houby. Jak vznikly? Horní vrstva (poklička) je odolnější vůči povětrnostním vlivům a chrání sloup měkčího pískovce.

S dětmi za čerty

Čerty, rytíře, trpaslíky, hada, loupežnickou jeskyni či kamenné pecny chleba, to vše vytesané do skal můžete obdivovat v okolí obce Želízy. Některá díla sochaře Václava Levého je možné objet autem, mnohem lepší je však cca 12 km dlouhá procházka. A dětem dejte starší oblečení, určitě budou chtít po skalách šplhat.

Když vyhládne

Pokud vás cesta uondá a máte hlad, zastavte se třeba v hostinci U báby Šubrový v Kokořínském dolu. Dlouhodobý jídelní lístek typický pro restaurace tam nehledejte, připravují nový na každý den. Zásadně totiž vaří jen z čerstvých kvalitních surovin.

Koupaliště Mšeno

Městské lázně ve Mšeně jsou ojedinělým architektonickým dílem ve stylu art deco. Postaveny byly v roce 1932. Voda ze skalního pramene zaručeně osvěží. Vstupné pro dospělé je za 40 Kč, u dětí 20 Kč.

Tip Aha! Cinibulkova stezka

Kokořínsko musíte prochodit. Vydejte se např. ze Mšena po nenáročné Cinibulkově stezce, která přiroste k srdci nejen dospělákům, ale i dětem. Cestou potkáte řadu bizarních skalních útvarů – Obří hlavu a Žábu, Faraona či Tutanchamona.

Rozhledna Vrátenská hora

Poté, co vystoupáte po 127 točitých schodech na vyhlídkovou plošinu rozhledny, naskytne se vám úžasný rozhled, spatříte Bezděz, Říp, mělnickou elektrárnu, Prahu a za dobré viditelnosti i Luční horu v Krkonoších či České středohoří. Vstupné činí 20 Kč.

Jízda na koni

Říká se, že nejkrásnější pohled na svět je z koňského hřbetu. Otestovat to můžete právě na Kokořínsku. Na farmě Laka v Ráji u Mšena si můžete objednat hodinovou vyjížďku do přírody (200 Kč), jednodenní výlet (900 Kč) nebo jen provádění dětí na koni (150 Kč za 30 min.). Nutná je objednávka na telefonech 315 693 189, 728 983 734.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.