Cestujeme po Česku: Olomouc a Prostějov | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Cestujeme po Česku: Olomouc a Prostějov

Letecký pohled na Svatý Kopeček s impozantní bazilikou.
Letecký pohled na Svatý Kopeček s impozantní bazilikou. (Profimedia.cz, ara)

Olomouc je jedno z nejkrásnějších a nejmalebnějších měst střední Moravy, jehož historie sahá až hluboko do středověku a již tradičně patří k nejvyhledávanějším turistickým místům v této oblasti. Není se co divit, Olomouc je po Praze hned druhým městem s nejstarší a nejrozsáhlejší městskou památkovou rezervací u nás. Tvoří ji krásná starobylá náměstí s morovými sloupy a kašnami, ty jsou obklopeny rozlehlými parky...

Víte,že...

● Během třicetileté války byla Olomouc několikrát vypleněna Švédy a osm let okupována.

●  V letech 1742 – 1758 byla Olomouc na příkaz Marie Terezie přeměněna v jednu z nejmodernějších barokních pevností, která měla chránit Vídeň proti pruskému Slezsku.

● První historická zmínka o vsi Prostějovice je z roku 1141.

● Zoologickou zahradu na Svatém Kopečku za 50 let její existence navštívilo více než 10 milionů lidí.

Horní a Dolní náměstí

Centrum Olomouce tvoří Horní a Dolní náměstí, na kterém se nachází největší památky města, například sloup Nejsvětější Trojice, který byl v roce 2000 zapsán do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Na obou náměstích se také nachází unikátní soubor kašen, patřících k národní kulturní památce. K prohlídce láká i jediné muzeum svého druhu u nás, totiž Arcidiecézní muzeum.

Mezi jeho chloubu patří i tzv. dómský poklad, který obsahuje větší počet diamantů než slavný pražský loretánský poklad. Otevřeno je denně mimo pondělí, vstupné je 50 korun, děti a důchodci platí polovic.

Další zajímavosti a tipy viz fotogalerie.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.