Cestujeme po Česku: Klenot jménem Český Krumlov! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Cestujeme po Česku: Klenot jménem Český Krumlov!

Dominantou českokrumlovského zámku je věž vysoká 54,5 metru.
Dominantou českokrumlovského zámku je věž vysoká 54,5 metru. (Profimedia.cz, ara)

Návštěva jižních Čech by se rozhodně neměla obejít bez zastavení v romantickém Českém Krumlově. Zdejší zámek a celé středověké centrum patří do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO a rozhodně patří mezi top 10 České republiky.

Skutečný kulturní divadelní zážitek zprostředkuje světový unikát – otáčivé hlediště v zámeckém parku. Děti zase potěší třeba jízda na koloběžkách z hory Kleť v Blanském lese. I okolí města je překrásné.

Klášter Zlatá Koruna

Zklidnění a návrat do středověku zažijete při návštěvě bývalého kláštera cisterciáků ve Zlaté Koruně. Trasa prohlídky vede do hovorny, knihovny, pracovny mnichů, ohřívárny, křížové chodby, jídelny a kuchyně. Prohlídka je zakončena v kostele Nanebevzetí Panny Marie, největším chrámu na jihu Čech. Expozice umožňuje  nahlédnout i do každodenního života mnichů v 18. století. Rodinné vstupné je 250 Kč. Otevřeno je denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin.

Rozhledna na Kleti

Oblíbené výletní místo najdete na hoře Kleť (1084 m) v Blanském lese. Leží 6 km severozápadně od Českého Krumlova. Josefova věž, dříve nazývaná císaře Františka Josefa, je nejstarší kamenná rozhledna v Čechách. Dostavěna byla v roce 1825. Za příznivého počasí nabízí rozhled až k Alpám a na Lipno. Je vysoká 20 metrů, nahoru vede 110 schodů. Na vrchol Kleti lze vystoupat pěšky, vyjet na kole či se nechat vyvézt lanovkou.

Tip Aha! Jízda na koloběžce

Vyzkoušejte si netradiční zážitek! Z Českého Krumlova se na Kleť nechte vyvézt mikrobusem a dolů z hory se spusťte na koloběžce po třech možných trasách. Jezdí se do konce září kromě pondělí od 10 do 17 hodin. Cena za osobu je 320 Kč, pokud pojedete čtyři. Pokud vás pojede osm, zaplatí každý 280 Kč.

Otáčivé hlediště

Mezi nejkrásnější zážitky při návštěvě Českého Krumlova patří otáčivé hlediště v zámeckém parku. Sledovat tu můžete operu, činohru, balet i loutkové divadlo. Z titulů uvádíme třeba Sen noci svatojánské nebo komedii Ženy Jindřicha VIII. s Oldřichem Víznerem v hlavní roli. Vstupné je od 350 do 750 korun. Nezbývá než si přát hezké počasí. Při velmi silném dešti či bouřce se představení ruší.

Voskové figuríny

V centru města najdete také Muzeum voskových figurín. Návštěvník zde může  vstoupit do historie. Ve sklepních prostorách budete obdivovat um středověkých řemesel, nasajete atmosféru alchymistické dílny a staré krčmy, navštívíte královské dvory a uvidíte panovníky Karla IV., Rudolfa II. či Franze Josefa. Kupte si kombinované rodinné vstupné 400 Kč, které vám umožní i vstup do  Muzea útrpného práva.

Státní hrad a zámek Český Krumlov

Původně gotický hrad ze 13. stol. byl rozšířen ve stol. 14. a v 16. stol. renesančně přestavěn. V 17. a 18. stol. byly provedeny barokní a rokokové úpravy. V zámku si prohlédnete bohatě zařízené komnaty, zámeckou kapli, Eggenberský sál se zlatým kočárem a Maškarní sál. Velkou vzácností je i jedno z nejzachovalejších barokních divadel na světě. Za prohlídku stojí i půvabné zámecké zahrady. Rodinné vstupné na 1. okruh je 360 Kč. Otevřeno je kromě pondělí od 9 do 18 hodin.

Víte, že...

● Zámek Český Krumlov je po Pražském hradě nejrozsáhlejší zámecký areál v Česku. Natáčela se tady pohádka Pyšná princezna.

● Unikátní českokrumlovský Plášťový most je několikaposchoďové přemostění Jelení zahrady. Spojuje zámek a zámeckou zahradu. Vystavěn byl roku 1764.

● Poblíž obce Křemže nad soutokem Křemžského potoka a Vltavy najdete romantickou zříceninu hradu Dívčí kámen. Byl založen Rožmberky ve 14. století.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.