S Aha! na rybách: Nejlepší rybářské revíry v Česku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

S Aha! na rybách: Nejlepší rybářské revíry v Česku

Začátečník by měl vyrazit na soukromý revír, radí herec Rudolf Hrušínský.
Začátečník by měl vyrazit na soukromý revír, radí herec Rudolf Hrušínský. (Aha! – Dan Černovský)

V dalším díle seriálu deníku Aha! vám poradíme, kam v tuzemsku vyrazit na ryby. Ideální revír pro každého pochopitelně neexistuje. Jeden rybář má rád klid u rozlehlého rybníka s krásnou přírodou, jinému záleží jen na velikosti ryby. Z naší nabídky si však vybere každý.

Soukromý, nebo svazový revír? Revíry, které vlastní soukromé osoby či organizace, bývají lépe zarybněné a mívají i lepší zázemí. Obvykle na břehu najdete stánek s občerstvením, chatičky či alespoň přístřešky, navíc si můžete půjčit i rybářské vybavení. Platí se pochopitelně »na dřevo«.

Svazové vody většinou patří státu a hospodaří na nich rybářský svaz. Ulovit rybu je tam o něco obtížnější. Svazových revírů je ale mnohem více a rybolov je zde výrazně levnější.

Abyste se ale mohli na svazovou vodu vydat, musíte mít rybářský lístek, zaplacené členství v rybářském svazu a povolenku. Herec a vášnivý rybář Rudolf Hrušínský radí, aby začátečníci vyrazili raději na soukromou vodu.

„Nejdřív byste si to měli zkusit na soukromém revíru, kde si vybavení můžete půjčit,“ radí herec.

Soukromé revíry

● Ostrov u Macochy

Podle rybářů jeden z nejlépe zarybněných soukromých revírů na Moravě. Rybník leží v údolí mezi Sloupem a Jedovnicemi na Blanensku. Břehy jsou zatravněny, z jedné strany je rybník chráněn vzrostlým lesem. Výhodou je, že v revíru se v létě můžou vaše děti koupat, zatímco vy budete rybařit. Hloubka vody se pohybuje od dvou do tří metrů.

● Revír Štít

Revír Štít najdete u Chlumce nad Cidlinou. Tvoří ho tři na sebe navazující pískovny o celkové výměře 62 hektarů obklopené borovým lesem. Průměrná hloubka je 2 až 6 m. Na březích je možno nocovat ve vlastních stanech či obytných přívěsech. Revír je bohatě zarybněn především kapry, ale i štikami, amury, sumci, líny, okouny a dalšími druhy ryb.

● Revír Jestřabice

Šestihektarová přehrada se nachází na jižní Moravě v západním podhůří Chřibů v údolí v obci Jestřabice asi 8 km od Kyjova. Hloubka nádrže je 2 až 7 metrů. Břehy jsou travnaté a vhodné i pro muškaření. V rybářské klubovně je možno zakoupit základní rybářské potřeby a občerstvení. Jestřabice jsou zarybněny kapry, pstruhy, jesetery, amury a štikami.

Svazové revíry

● Vltava v Praze

S rybářským lístkem můžete rybařit přímo v centru Prahy. Od jezu v PrazeTroji až k jezu u Jiráskova mostu je povolený i lov z lodí. V úseku od jezu u Karlova mostu až k jezu u Jiráskova mostu je v období od 1. 9. do 30. 11. povolen pouze lov přívlačí. Uloveného kapra nad 70 cm musíte vrátit zpět do vody. Lov ryb je zakázán v Čertovce v celé délce.

● Nádrž Jívka

Průmyslová nádrž Jívka je jednou z nejoblíbenější svazových pstruhových vod ve východních Čechách. Najdete ji na Trutnovsku, má tři a půl hektaru. Ale pozor! Přítoky a pramenná část jsou chovné a lov ryb je tam zakázán.

Zítra: Rybaření v zahraničí



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.