S Aha! na rybách: Rybářská těsta!
Kromě žížaly či červa můžete na háček napíchnout i rostlinnou nástrahu. Populární jsou rybářská »těsta«. Každý rybář si své těsto upravuje podle svých zkušeností, ale univerzální recepty jsou stejné. A některé přísady jsou pěkně nečekané. Rybám šmakuje med, čokoláda, anýz či česnek. Deník Aha! vám poradí recepty na těsta, kterým žádná ryba neodolá.
Mezi rostlinné nástrahy pochopitelně nepatří jen těsta. Chytat můžete i na brambory, napařenou housku, hrách či jáhly. Výhodou těsta je, že si ho můžete připravit doma, nemusíte se omezovat jen na jednu surovinu a tvar nástrahy upravit přesně podle svých požadavků.
Těsto na parmy
Vařené brambory oloupeme a hněteme s moukou. Pak z těsta vyválíme knedlík, který vaříme. Necháme ho vychladnout, rozmělníme a prohněteme se sekanými žížalami a moučnými červy.
Sladké těsto na kapry
Umletý opražený zelený ječmenný slad smícháme s moukou a prohněteme s vychladlými vařenými bramborami. Z těsta vyválíme knedlík, přidáme med či sirup a pokapeme anýzovým olejem.
Sýrové těsto na cejny
Tvarohový sýr utřeme se lžící medu a trochou vody. Směs v hrnci přivedeme k varu. Přidáme pšeničnou mouku. Aby bylo těsto hustší, můžeme přidat kousky namočené veky.
Bramborové těsto na karasy
Z vařených brambor a polohrubé mouky uhněteme hustší těsto. Přidáme vanilkový cukr. Z těsta vyválíme kuličky, které uvaříme ve vroucí vodě. Kuličky obalíme ve strouhance.
Čokoládové těstona líny
Do misky vlijeme rozbité vajíčko, poté přidáme jeden čokoládový pudinkový prášek. Směs osladíme cukrem a zahustíme hladkou moukou, abychom získali těsto, které se nebude lepit na ruce.
Česnekové těstona plotice
Rozmačkáme paličku česneku a rozmícháme ji ve vodě. Vše pak zahustíme strouhankou. Těsto vypracujeme, aby se nelepilo.