S Aha! na rybách: Vyrobte si trofej | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

S Aha! na rybách: Vyrobte si trofej

Tohoto trofejního sumce ulovil Rudolf Hrušínský ve Španělsku.
Tohoto trofejního sumce ulovil Rudolf Hrušínský ve Španělsku. (Foto Aha! – Dan Černovský, Profimedia.cz)

Chvíle, na kterou čeká každý rybář. Z vody po nemalém boji vytáhnete kapitální kousek.

Ryba je obrovská a vy si ji chcete nechat jako připomínku na svůj úspěšný lov. V tomto díle rybářského seriálu deníku Aha! vám poradíme, jak lebku z trofejní ryby doma preparovat a uchovat.

1) Rybu nikdy nezabíjejte ranou do hlavy, abyste neporušili lebku.

Raději přeřežte žábrové cévy, případně i páteř za hlavou. Odřežte hlavu za polovinou prsních ploutví. Nemůžeteli ji hned zpracovat, uchovejte hlavu v mrazáku. Fixační roztoky jako alkohol či formaldehyd se příliš nedoporučují.

2)Hlavu vložte do studené vody, kterou přivedete do varu.

Do lázně přidejte trochu hydroxidu sodného. Nechte hlavu přejít varem a odstavte. Poté přilijte trochu saponátu, aby se uvolnila mastnota.

3)Pomocí ostrého nože odstraňte z lebky veškeré maso, tuk i kůži.

Na pomoc si můžete vzít i pinzetu. Pokud narazíte na ještě neuvařené partie, vložte hlavu znovu do studené vody a nechte přejít těsně k varu. Ale pozor! Po opakovaném převaření by se mohla lebka rozpadnout.

4)Prostor mozku pečlivě vystříkejte vodou z injekční stříkačky.

Pak lebku omyjte v teplé vodě s přídavkem saponátu. O dokonalé odmaštění se postará koupel v acetonu. Lebku poté nechte vysušit. Teprve poté ji bělte 3% roztokem peroxidu vodíku. Po zhruba třiceti minutách lebku vyndejte a nechte ji usušit.

5)Podložku volte z tmavého namořeného dřeva.

Lebku připevníte pomocí dvousložkového lepidla. Trofej opatřete štítkem s informacemi, kdy a kde jste rybu ulovili. Profesionální preparace. Pokud si na preparaci sami netroufáte, nebo byste si chtěli rybu uchovat i s kůží, můžete tento úkol svěřit profesionálům.

Tvorbou trofejí se v Česku zabývá několik specializovaných firem. Ceny se pohybují okolo 60 korun za centimetr ryby. Preparátor vám rybu dobarví a opatří i skleněnýma očima.

Zítra: Nejlepší rybářská místa v Česku



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.