S Aha! na rybách: Vyrobte si trofej

Chvíle, na kterou čeká každý rybář. Z vody po nemalém boji vytáhnete kapitální kousek.
Ryba je obrovská a vy si ji chcete nechat jako připomínku na svůj úspěšný lov. V tomto díle rybářského seriálu deníku Aha! vám poradíme, jak lebku z trofejní ryby doma preparovat a uchovat.
1) Rybu nikdy nezabíjejte ranou do hlavy, abyste neporušili lebku.
Raději přeřežte žábrové cévy, případně i páteř za hlavou. Odřežte hlavu za polovinou prsních ploutví. Nemůžeteli ji hned zpracovat, uchovejte hlavu v mrazáku. Fixační roztoky jako alkohol či formaldehyd se příliš nedoporučují.
2)Hlavu vložte do studené vody, kterou přivedete do varu.
Do lázně přidejte trochu hydroxidu sodného. Nechte hlavu přejít varem a odstavte. Poté přilijte trochu saponátu, aby se uvolnila mastnota.
3)Pomocí ostrého nože odstraňte z lebky veškeré maso, tuk i kůži.
Na pomoc si můžete vzít i pinzetu. Pokud narazíte na ještě neuvařené partie, vložte hlavu znovu do studené vody a nechte přejít těsně k varu. Ale pozor! Po opakovaném převaření by se mohla lebka rozpadnout.
4)Prostor mozku pečlivě vystříkejte vodou z injekční stříkačky.
Pak lebku omyjte v teplé vodě s přídavkem saponátu. O dokonalé odmaštění se postará koupel v acetonu. Lebku poté nechte vysušit. Teprve poté ji bělte 3% roztokem peroxidu vodíku. Po zhruba třiceti minutách lebku vyndejte a nechte ji usušit.
5)Podložku volte z tmavého namořeného dřeva.
Lebku připevníte pomocí dvousložkového lepidla. Trofej opatřete štítkem s informacemi, kdy a kde jste rybu ulovili. Profesionální preparace. Pokud si na preparaci sami netroufáte, nebo byste si chtěli rybu uchovat i s kůží, můžete tento úkol svěřit profesionálům.
Tvorbou trofejí se v Česku zabývá několik specializovaných firem. Ceny se pohybují okolo 60 korun za centimetr ryby. Preparátor vám rybu dobarví a opatří i skleněnýma očima.
Zítra: Nejlepší rybářská místa v Česku