Nejkrásnější hrady a zámky Česka: Do Smetanovy Litomyšle! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Nejkrásnější hrady a zámky Česka: Do Smetanovy Litomyšle!

Fotografie
Fotografie (internal)

Vydejte se s deníkem Aha! za nejkrásnějšími zámky a hrady Pardubického kraje.

Nejlákavější bude bezpochyby výlet do rodiště hudebního skladatele Bedřicha Smetany Litomyšle.

Milovníky středověku potěší nedobytný hrad Litice a obdivovatele koňské krásy zase unikátní hipologická sbírka na zámku ve Slatiňanech. A aby toho nebylo málo, doporučujeme také prohlídku muzea cyklistiky v Nových Hradech.

Hrad Kunětická hora

Otvírací doba: Duben (víkendy, svátky 10 – 16), květen – srpen (9.30 – 17.30), září (víkendy, svátky 10 – 17).Vstupné: 1. okruh: plné 70 Kč, snížené 50 Kč, rodinné 190 Kč.Co je k vidění: Zbrojnice, sklepení s archeologickou expozicí, výstava »Zločin a trest v českých dějinách«.Kulturní tip: 7. až 8. 5. se koná Velký střelecký den s ukázkami palných zbraní od doby husitství.Zajímavost: Hrad v 15. století patřil k důležitým strategickým pevnostem husitského vojska.

Zámek Pardubice

Otvírací doba: Celoročně (kromě pondělí 10 – 18).Vstupné: Plné 90 Kč, snížené 45 Kč, rodinné 150 Kč.Co je k vidění: Rytířské sály, expozice českého skla a zbraní, výstava Peníze v Čechách  v 16. a 17. století,  velká sbírka pohlednic z historie až po dnešek.Kulturní tip: Do 29. května je k vidění výstava unikátních exponátů z pet lahví Veroniky Richterové. Zajímavost: Chov volně se pohybujících pávů a perliček.

Zámek Nové Hrady

Otvírací doba: Duben (víkendy, svátky 10 – 16), květen – září (denně 10 – 16). Vstupné: Plné 80 Kč, snížené 50 Kč, rodinné 200 Kč.Co je k vidění: Zámecké expozice nábytkového umění ze sbírek Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, prohlídka zámeckých stájí, farma s daňky a jeleny.Kulturní tip: Za prohlídku stojí i upravený anglický park s labyrintem.Zajímavost: Je zde První české muzeum cyklistiky, které je umístěno ve třech patrech barokní sýpky.

Hrad Litice nad Orlicí

Otvírací doba: Duben, září (víkendy, svátky 9 – 16), květen – srpen (kromě pondělí 9 – 17).Vstupné: Plné 50 Kč, snížené 30 Kč, rodinné 130 Kč.Co je k vidění: Vnitřní prostory jižního paláce, archeologické nálezy z 15. až 17., výstava dobových pohlednic, věž s výhledem.Kulturní tip: 7. května se odehraje pravidelný turistický pochod Přes tři hrady. Kromě Litice turisté uvidí i hrad Žampach a Potštejn.Zajímavost: Za vlády Jiřího z Poděbrad patřil hrad mezi nejdůležitější pevnosti v zemi.

Zámek Slatiňany

Otvírací doba: Duben (víkendy, svátky 10 – 15), květen, červen, září (kromě pondělí 10 – 16), červenec, srpen (kromě pondělí 10 – 17).Vstupné: Zámecká expozice: plné 100 Kč, snížené 70 Kč, ukáže pokoje členů knížecí rodiny Auersperg, která zámek vlastnila.Kulturní tip: Prohlídku zkrášlí i překrásné živé květiny ze zámeckého skleníku. Zajímavost: Nachází se tu hipologická expozice, která představuje sbírku obrazů, plastik a dalších předmětů, které všechny zobrazují koně.

Zámek Lanškroun

Otvírací doba: Celoročně: úterý – pátek (9 – 16), sobota – neděle (13 – 17).Vstupné: Plné: 30 Kč, snížené 20 Kč.Co je k vidění: Expozice českého sklářství, kabinet mincí a medailí, expozice o historii a osobnostech města.Kulturní tip: Až do 12. června probíhá výstava Sběratelé Lanškrounska.Zajímavost: Renesančněbarokní zámek vlastnili mimo jiné Pernštejnové či Lichtenštejnové. Za třicetileté války byl poškozen Švédy.

Hrad Košumberk

Otvírací doba: Duben, květen (víkendy, svátky 10 – 17), červen – září (kromě pondělí 10 – 17).Vstupné: Plné 50 Kč, snížené 25 Kč.Co je k vidění: Expozice o historii hradu, lapidárium, portréty vlastníků hradu. Kulturní tip: Celé léto probíhají ukázky historického šermu a sokolnické práce s dravými ptáky. Pravidelné zážitkové akce pro děti.Zajímavost: Gotický středověký hrad vlastnil mimo jiné rod Slavatů z Chlumu a později také jezuité.

Zámek Litomyšl

Otvírací doba: Duben (víkendy, svátky 10 – 16), květen, září (kromě pondělí 10 – 16), červen – srpen (9 – 17).Vstupné: Dospělí 120 Kč, děti, studenti, důchodci 70 Kč, rodinné 310 Kč.Co je k vidění: Letošní novinkou je od 1. května dobrodružná trasa pro rodiče s dětmi »Komu straší ve věži«.Kulturní tip: Od 1. 6. výstava historických hraček nazvaná »Hračky s příběhem«.Zajímavost: Zámecké divadlo a historické klavíry.

Hrad Svojanov

Otvírací doba: Duben (víkendy, svátky 9 – 17), květen, září (kromě pondělí 9 – 17), červenec, srpen (denně 9 – 18).Vstupné: Okruh A: dospělí 80 Kč, snížené 50 Kč, rodinné 240 Kč.Co je k vidění: Novinkou je expozice o historii hradu. Dále uvidíte expozici o právu útrpném, výstavu strašidel a dobově zařízené komnaty.Kulturní tip: 23. a 24. 4. se koná velikonoční jarmark s tradiční veselicí, šermem a dobovými řemesly.Zajímavost: Voliéry s dravými ptáky a sovami.

Zámek Moravská Třebová

Otvírací doba: Duben, květen, červen (kromě pondělí 10 – 16), červenec, srpen (10 – 17).Vstupné: Expozice Poklady Moravské Třebové: plné 60 Kč, snížené 40 Kč, rodinné 150 Kč.Co je k vidění: Alchymistická expozice, mučírna, výstava o životě na venkově v minulosti a dobově zařízené komnaty zámku.Kulturní tip: V zámecké galerii  je výstava hlavolamů her a rébusů pro zkušené luštitele i začátečníky.Zajímavost: Zámek patří k nejhodnotnějším ukázkám renesanční architektury u nás.

Zítra: Hrady a zámky Královéhradeckého kraje

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.