Bylinky proti nemocem: Meduňka na nespavost

Meduňka lékařská (Melissa offi cinalis) je neocenitelnou pomocnicí při problémech s nespavostí a bušením srdce. Ani dnes nechybí zajímavý recept od Evy Třezalky, která o bylinkách pořádá přednášky.
Meduňka lékařská má podobné účinky jako mátová silice. Vnitřně se používá především jako prostředek povzbuzující chuť k jídlu,proti nadýmání a křečím. Také jako uklidňující prostředek, zejména při poruchách nervového původu,nespavosti a bušení srdce.
Příznivý účinek má i při chorobách z nachlazení a chorobách žlučníku. V lidovém léčitelství se dává do koupelí při revmatických bolestech a jako kloktadlo. Doporučuje se též při neurózách vyčerpání a psychických potížích (hypochondrie, hysterie) a při lehčích nervově podmíněných poruchách trávení. Využívá se i jako koření do některých masových pokrmů a k aromatizování likérů.
Kde sbírat:
Meduňce lékařské se nejlépe daří v dobře obdělávaných, hlubokých výživných půdách. Vlastní zahrádka to jistí. Na nechráněných místech snadno vymrzá. Jako všechny siličné rostliny vyžaduje slunnou polohu a dává přednost sušším stanovištím.
Meduňka pochází z východního Středozemí, ale odpradávna se pěstovala jako léčivá a medonosná rostlina i ve střední Evropě. V teplejších oblastech často zplaňuje. Záměna je možná s některými dalšími druhy z čeledi hluchavkovitých, kterým se meduňka podobá. Lze ji však zpravidla bezpečně poznat podle charakteristické citronové vůně.
Způsob sběru:
Sbírá se list a dnes mnohem častěji i nať. Listy se sbírají krátce před rozkvětem, za suchého a nejlépe chladnějšího počasí, kdy je obsah silice nejvyšší. Pokud chcete jen žvýkat lístek pro vonný dech, tak kdykoli. Nať asi třikrát do roka převážně z pěstovaných rostlin, když dorostou výšky asi 30 cm a počínají kvést.
Suší se ve svazečcích nebo v tenkých vrstvách bez obracení pokud možno rychle, neboť při pomalém sušení se droga zapaří a hnědne. Uchovávat je ji třeba v dobře uzavřených nádobách na suchém místě.
Jak budou bylinky vycházet?
● Zítra: Oregano – dobromysl
● V pondělí: Pelyněk černobýl
● V úterý: Přeslička rolní
● Ve středu: Saturejka
● Ve čtvrtek: Šalvěj lékařská
● V pátek: Tužebník jilmový
● V sobotu: Yzop lékařský
Recept Evy Třezalky: Meduňkový čaj
Čaj se připraví přelitím dvou čajových lžiček směsi šálkem vařící vody. Příčinou velké lidové obliby meduňky je její naprostá neškodnost, takže je možno ji užívat i dlouhodobě a její silice dodávají čajům z ní připraveným příjemnou chuť. Snítky meduňky chutnají – krom toho, že ho zdobí – i na zmrzlinovém poháru.