Bojujeme s alergií - 4. díl: 1 gram prachu = 15 000 roztočů!

Alergie na roztoče, plísně a prach patří po pylových k nejrozšířenějším. Dokonce i projevy jsou stejné – pálení očí, rýma, kýchání, potíže s dýcháním a astma. Rozdíl je pouze ten, že nemocného mohou »týrat« celoročně...
ROZTOČI – jsou okem neviditelná, asi třetinu milimetru dlouhá zvířátka, která žijí v matracích, polštářích, peřinách, kobercích... 1 gram prachu z matrace jich může obsahovat až 15 000! Živí se částečky naší kůže. Alergičtí nejsme přímo na roztoče, ale na látky z jejich výměšků. Příznaky alergie se projevují po celý rok, výrazně horší jsou na podzim a v zimě.
PLÍSNĚ – stejně jako v případě roztočů nevyvolává alergii přímo plíseň, ale tzv. spory, částečky, jimiž se množí. Ty se šíří vzduchem úplně stejně jako pyl. Venkovní způsobují nejvíc problémů koncem léta a na podzim, domovní naopak v zimě a na jaře.
PRACH – přestože říkáme, že jsme alergičtí na prach, samotný opět nepatří mezi alergeny. Potíže způsobují částečky v něm obsažené. Může jít o výměšky roztočů, spory plísní, pyl, hmyz, kožní odpad a srst zvířat, zbytky potravin.
Potraviny proti alergiím
Patříte mezi zastánce přírodní léčby a po tabletkách, kapičkách a dalších výrobcích farmaceutických fi rem sáhnete až ve chvíli, kdy je opravdu nejhůř? Vyzkoušejte potraviny, které dokážou při alergiích výrazně pomoci.
- Žampiony – doporučuje se je jíst v syrovém stavu, neloupaný žampion omýt a nakrájet na plátky třeba na chleba s máslem. Můžete je však i usušit a rozemlít na prášek. Kůra by měla trvat nejméně měsíc a je třeba sníst alespoň lžičku prášku denně.
- Hlíva ústřičná – látky obsažené v hlívě snižují hladinu cholesterolu, upravují krevní tlak a mají výrazné protialergické účinky a zvyšují celkovou odolnost organismu.
- Ryby – makrela, losos, tuňák, sardinky a další obsahují velké množství omega3 nenasycených mastných kyselin, které tlumí zánětlivé projevy vznikající při alergii.
- Olej z lněného semínka – také obsahuje omega3 nenasycené mastné kyseliny. Denně snězte alespoň 1 lžičku, třeba v zálivce na zeleninový salát. Nesmí se tepelně upravovat!
- Zelený čaj – obsahuje látky, které brání přehnané reakci imunitního systému na alergeny (pyl, spory plísní, výměšky roztočů) a tak i vzniku alergie.
- Grapefruit – zejména látky obsažené v jeho semínkách chrání alergií oslabené sliznice.
- Černý rybíz – jeho účinky ocení zejména lidé s alergickou rýmou. Látky v něm obsažené výrazně usnadňují dýchání.