Bojujeme s alergií - 4. díl: 1 gram prachu = 15 000 roztočů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Bojujeme s alergií - 4. díl: 1 gram prachu = 15 000 roztočů!

Alergie na roztoče může způsobit astma.
Alergie na roztoče může způsobit astma. (Profimedia.cz)

Alergie na roztoče, plísně a prach patří po pylových k nejrozšířenějším. Dokonce i projevy jsou stejné – pálení očí, rýma, kýchání, potíže s dýcháním a astma. Rozdíl je pouze ten, že nemocného mohou »týrat« celoročně...

ROZTOČI – jsou okem neviditelná, asi třetinu milimetru dlouhá zvířátka, která žijí v matracích, polštářích, peřinách, kobercích... 1 gram prachu z matrace jich může obsahovat až 15 000! Živí se částečky naší kůže. Alergičtí nejsme přímo na roztoče, ale na látky z jejich výměšků. Příznaky alergie se projevují po celý rok, výrazně horší jsou na podzim a v zimě.

PLÍSNĚ – stejně jako v případě roztočů nevyvolává alergii přímo plíseň, ale tzv. spory, částečky, jimiž se množí. Ty se šíří vzduchem úplně stejně jako pyl. Venkovní způsobují nejvíc problémů koncem léta a na podzim, domovní naopak v zimě a na jaře.

PRACH – přestože říkáme, že jsme alergičtí na prach, samotný opět nepatří mezi alergeny. Potíže způsobují částečky v něm obsažené. Může jít o výměšky roztočů, spory plísní, pyl, hmyz, kožní odpad a srst zvířat, zbytky potravin.

Potraviny proti alergiím

Patříte mezi zastánce přírodní léčby a po tabletkách, kapičkách a dalších výrobcích farmaceutických fi rem sáhnete až ve chvíli, kdy je opravdu nejhůř? Vyzkoušejte potraviny, které dokážou při alergiích výrazně pomoci.

  • Žampiony – doporučuje se je jíst v syrovém stavu, neloupaný žampion omýt a nakrájet na plátky třeba na chleba s máslem. Můžete je však i usušit a rozemlít na prášek. Kůra by měla trvat nejméně měsíc a je třeba sníst alespoň lžičku prášku denně.
  • Hlíva ústřičná – látky obsažené v hlívě snižují hladinu cholesterolu, upravují krevní tlak a mají výrazné protialergické účinky a zvyšují celkovou odolnost organismu.
  • Ryby – makrela, losos, tuňák, sardinky a další obsahují velké množství omega3 nenasycených mastných kyselin, které tlumí zánětlivé projevy vznikající při alergii.
  • Olej z lněného semínka – také obsahuje omega3 nenasycené mastné kyseliny. Denně snězte alespoň 1 lžičku, třeba v zálivce na zeleninový salát. Nesmí se tepelně upravovat!
  • Zelený čaj – obsahuje látky, které brání přehnané reakci imunitního systému na alergeny (pyl, spory plísní, výměšky roztočů) a tak i vzniku alergie.
  • Grapefruit – zejména látky obsažené v jeho semínkách chrání alergií oslabené sliznice.
  • Černý rybíz – jeho účinky ocení zejména lidé s alergickou rýmou. Látky v něm obsažené výrazně usnadňují dýchání.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.