Bojujeme s alergií - 3. díl: Pozor na alergickou rýmu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Bojujeme s alergií - 3. díl: Pozor na alergickou rýmu!

Trpíte alergickou rýmou? Vždy se nechte vyšetřit na alergologii!
Trpíte alergickou rýmou? Vždy se nechte vyšetřit na alergologii! (Profimedia.cz)

Úplně nejčastějším projevem alergie je tzv. alergická rýma. V těchto dnech začíná doslova ničit ty z nás, kteří jsou přecitlivělí na pyly.

A velmi dobře ji obvykle znají i lidi choulostiví na jiné alergeny – z roztočů, plísní, domácích zvířat, ale i potravin.

Jde o známé a často bagatelizované svědění nosu, kýchání, vodnatou rýmu, ucpaný nos a dokonce i opuchlé oči. „Není to banální stav, ale nemoc, kterou je nutno léčit. Jinak hrozí vznik astmatu,“ upozorňuje docent Vít Petrů z oddělení alergologie a klinické imunologie Nemocnice Na Homolce. Vždy se tak vyplatí návštěva alergologa.

Tělo totiž neohrožuje »pouze« alergická rýma. Dýchací cesty jsou jeden celek a pokud nemocný trpí alergickou rýmou, což je vlastně nenakažlivý zánět, podobné pochody se odehrávají i v průduškách. U neléčených či nesprávně léčených alergiků dochází často ke vzniku, případně zhoršení astmatu.

Do souvislosti s alergickou rýmou je nutné přidat i projevy oční (slzení nebo svědění), velmi úzce s ní souvisejí.

Alergickou rýmou trpí ten, kdo má dva z jejích příznaků. Pokud trvají víc než hodinu denně po většinu dní, už jde o chronickou alergickou rýmu.

Kapky jen uvážlivě!

Alergici by se vždy při koupi nosních kapek či sprejů, pokud nejsou ordinované lékařem, měli poradit s lékárníkem. I na alergickou rýmu totiž zaberou přípravky na klasickou rýmu, které používáme při viróze. Ty by však pacienti neměli používat déle než týden. „Jinak hrozí poškození nosní sliznice, navíc musejí dávky zvyšovat, aby se udržel efekt volného nosu. Tím se ale prohlubují nežádoucí účinky na krevní tlak či zelený zákal,“ upozorňuje Aleš Krebs, mluvčí České lékárnické komory.

840679:gallery:true:true

Otestujte se

Chcete se ubezpečit, že vaše potíže nesouvisejí s alergickou rýmou? Otestujte se na: www.cipa.cz/hodnoceni-alergicke-rymy. Podobně si můžete provést test na astma na: www.astmatest.cz.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.