Hubneme s Heidi Janků: Snídejte! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Hubneme s Heidi Janků: Snídejte!

Večer už krájejte jen zeleninu.
Večer už krájejte jen zeleninu. (Aha! – Mária Rušinová)

Vynechávání snídaně je jednou z nejčastějších dietních chyb. Kalorie, které si po probuzení odpustíte, totiž většinou přijmete během dne nebo večer, kdy dostanete hlad.

A to je pro štíhlou linii to nejhorší! Zpěvačka Heidi Janků (48) snídá každý den. A naopak večeří jen lehce!

Staré moudro našich předků říká: Snídani sněz sám, o oběd se rozděl s přítelem a večeři dej nepříteli. A stále platí! Ráno bychom se měli pořádně najíst, abychom získali dostatek energie pro celý den. Naopak večer už bychom měli kalorický příjem omezit. Pokud to neuděláme, většina energie přijaté před spaním se nám uloží v podobě tuku.

Co radí Heidi Janků (48)

„Nikdy nevynechávám snídani. Naopak si dám pořádnou. Ani oběd neodbývám, zato k večeři si dávám jen něco velmi malého. Teplé večeře nikdy. A když mě někdo na večeři pozve a sním něco většího, většinou mi to nedělá dobře.“

Co na to odborník?

Petr Menšík vystudoval hodnocení kvality potravin na České zemědělské univerzitě v Praze. Pracuje jako výživový specialista pro český a slovenský trh u firmy Nestlé.

„V první polovině dne, včetně oběda, bychom měli mít zkonzumováno množství potravin představující nejméně 60 procent celkového množství denní přijaté energie. Důraz na snídani je správný. Pravidelné snídání je jedním z klíčů k docílení a udržení správné hmotnosti. První denní jídlo by mělo být konzumováno již v první hodině po probuzení a mělo by obsahovat především potraviny sacharidové povahy. V druhé části dne volíme již jídla obsahující méně sacharidů a více bílkovin.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.