Tajemství milovaných hvězd! Václav Postránecký (67): Nedouk prezidentem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Tajemství milovaných hvězd! Václav Postránecký (67): Nedouk prezidentem!

Václav Postránecký zkusil režírovat i muzikál.
Václav Postránecký zkusil režírovat i muzikál. (Aha! – D. Černovský)

Přestože byl Václav Postránecký (67) jednou z hvězd komedie století S tebou mě baví svět a dnes je prezidentem Herecké asociace, sám paradoxně herectví nikdy nevystudoval.

Vyučil se pouze strojním zámečníkem. Jenže pak jej to zatáhlo k divadlu, kterému se věnoval od dětství, a dosáhl v něm nejvyšších met!

Divadlo začal hrát v Liberci, poté, co tam rok dělal jevištního technika. Pak přešel do Slováckého divadla v Uherském Hradišti, odtud přešel do brněnského Státního divadla. Nakonec zakotvil v Národním divadle v Praze. Od devadesátých let působí jako funkcionář Herecké asociace, jež sdružuje české herce a uděluje Ceny Thálie, v současnosti je dokonce jejím prezidentem.

Na filmovém plátně se objevil již jako devítiletý klučina ve snímku Konec strašidel. Objevil se také v televizních seriálech Byl jednou jeden dům, Létající Čestmír, Bylo nás pět nebo Cukrárna.

Málokdo ví, že je též autorem muzikálové podoby Haškova Dobrého vojáka Švejka, kde se zhostil také role režiséra. „Mně se postava tohoto trumbery – Forresta Gumpa, jak mu říkám, nejlépe projevuje bezelstností. Švejk však není hlupák, co se mu řekne, to si pamatuje. Neumí kombinovat, ale má dokonalou schopnost přiřazovat. Čelí světu tím, že je otevřený a za všech okolností dobře naladěný,“ prozradil Postránecký, proč si vybral zrovna tuto postavu.

Bohužel, co se ohlasů kritiky i diváků týče, stal se muzikál propadákem, a po pár měsících byl definitivně stažen z repertoáru. Postránecký je ženatý s baletkou Helenou (63), mají dceru a syna.

 

Zítra: Petr Haničinec

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.