Postránecký - Vyhlásil válku mezi dabéry! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Postránecký - Vyhlásil válku mezi dabéry!

Václav Postránecký se usmívá a vládne asociaci pevnou rukou. Jeho věrní mu musejí hlásit neposlušné kolegy, které si prý zve na kobereček!
Václav Postránecký se usmívá a vládne asociaci pevnou rukou. Jeho věrní mu musejí hlásit neposlušné kolegy, které si prý zve na kobereček!

PRAHA – Mezi českými herci se rozpoutal boj a vzájemné udávání! Pokyn k tomu vydal sám prezident jejich Herecké asociace Václav Postránecký (63)! Proč? Postránecký chce pro členy své asociace.


Donášejte, udávejte, jinak...

Mezi českými herci se rozpoutal boj a vzájemné udávání! Pokyn k tomu vydal sám prezident jejich Herecké asociace Václav Postránecký (63)! Proč? Postránecký chce pro členy své asociace prosadit nové smlouvy s dabingovými studii, ta se ale z poměrně pochopitelných důvodů vzpírají. Hercům, kteří budou s odbojnými studii i přes bojkot spolupracovat, hrozí Postránecký sankcemi. Své věrné pak na oběžníku Herecké asociace vyzývá k donášení. „Nestyďte se oznámit ty »kolegy«, kteří tato pravidla porušují! Pokud to jde, s těmito kolegy nepracujte v dabingu ani jiných hereckých disciplínách! Míra úspěchu naší akce je přímo úměrná počtu nás odhodlaných!“ hlásá oběžník. Proti tomu se však řada dabérů postavila. „Jedná se o bolševické praktiky, které hrají na ty nejnižší pudy,“ říká jeden z nich. Rozpoutá to mezi českými herci válku? Kdo všechno se Postráneckému postaví?

Čeští dabéři se rozdělili na dva znesvářené tábory! Herecká asociace a její prezident Václav Postránecký (63) totiž od 1. května vyzvali prostřednictvím letáku k bojkotu některých dabingových studií a neposlušné herce, kteří s těmito studii budou i nadále spolupracovat, mají jejich kolegové »hlásit«! Odbojářům pak mají hrozit sankce. „Jedná se o arogantní bolševické praktiky, které připomínají donášení StB!“ ozývá se na straně herců, kteří si nechtějí nechat diktovat, pro koho mají pracovat.

„Netěší nás, že se to dostalo na veřejnost. Ta výzva byla vydaná v hektické době a je bohužel formulovaná trochu drasticky. My ale díky těm hlášením jen chceme vědět, koho oslovit, a ukázat mu naše argumenty,“ hájí leták s pokynem k bojkotu a udávání mezi kolegy herec Miroslav Táborský (47), který v Postráneckého Herecké asociaci má na starosti styk s médii. „V principu jde o to, že některá dabingová studia svými smlouvami občas nedodržují zákon, což je situace, která se musela řešit,“ říká Táborský s tím, že původní idea, při které měla před některými dabingovými studii stát organizovaná hlídka a hlásit neposlušné kolegy, byla nakonec zamítnuta.Kliknutím zvětšete
„Takhle to fungovat nebude. Jsem svobodný člověk, který se umí sám rozhodnout, pro koho chce pracovat a pro koho ne. S těmi studii mám přes tisíc smluv a nikdy jsem neměl problém,“ řekl deníku Aha! renomovaný dabér, který však nechce dát asociaci díky svému jménu do ruky zbraň proti němu. „Důvody, proč studia nechtějí na podmínky asociace přistoupit, jsou logické a pochopitelné, ona jsou zase vázána na zadavatele a musejí se zařídit podle nich,“ dodává naštvaný herec, kterého vzájemná štvanice a udávání mezi herci hluboce znepokojuje.
Přestože na každé straně je kus pravdy, praktiky, jakými se Postráneckého lidé snaží domoci svého cíle, jsou krokem zpět. „To, že někde odvedu práci a budu za to šikanován »kolegy« po vzoru udávání na StB, je pro mě zcela nepřípustné,“ zlobí se zástupce odbojných dabérů. „Studia nám teď volají, na které straně stojíme, a podle toho nám dávají práci,“ říká. „Na druhé straně na nás tlačí asociace. Nikdo ale nechce pracovat s udavači v atmosféře strachu. Jak tohle dopadne, je ve hvězdách!“


Autor: Petr MACEK
Foto Aha!: Dalibor PUCHTA

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.