Hubneme s Aha! Recepty na dietní svátky! Dnes: Jaké péct cukroví?
Největší pohromou pro naši postavu je nadměrná konzumace živočišných tuků a cukru, které tvoří základ klasického cukroví. Rohlíček, pracna, slepované kolečko obsahují okolo 300 kJ na jeden kousek, vosí hnízdo 500 kJ, rumová koule, cukroví s máslovým krémem až 1000 kJ.
Pokuste se při přípravě cukroví nahradit živočišný tuk rostlinným. Cukr nahraďte nekalorickým sladidlem (pozor: sladidla, kde je pouze aspartam, ztrácejí při teplotách nad 180 °C sladivost). Část cukru můžete nahradit sušeným ovocem nebo do některého pečiva použít mrkev.
Doktorka Iva Málková radí
Nejvíce během svátků přibírají chroničtí ochutnávači. Uždibováním syrového či pečeného těsta, vylízáváním hrnců, nadměrným ochutnáváním polev či náplní kilojouly do těla přímo přitékají. Vy jste nakonec přeslazeni a samotné cukroví již nevychutnáte.
Víteli o sobě, že patříte mezi ochutnávače, zkuste si jednou odkládat při pečení vše, co jste chtěli ochutnat, ještě předtím, než to vložíte do úst, na zvláštní talířek. Názorně pak uvidíte, jaké množství potravin jste během pečení mohli nevědomky přijmout. Můžete též zkusit při pečení cukroví žvýkat (mimochodem hodinou žvýkání vydáte 50 kJ).