Jste posedlí sexem? Pokud ano, patříte mezi 2 % světové populace! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Jste posedlí sexem? Pokud ano, patříte mezi 2 % světové populace!

Fotografie
Fotografie (internal)

Lidé posedlí sexem mají intenzivnější sexuální pud než ostatní. Sex z velké části řídí jejich každodenní chování a myšlenky. »Závisláci« neustále vyhledávají sexuální uspokojení, málokdy však dosáhnou vrcholu a nevytvářejí si ani žádné citové pouto k partnerům. Zažijíli frustrující či ponižující sexuální zážitek, jejich touhy se stupňují.

Jak poznáte, že jste posedlí sexem? Podle nejnovější studie odborníků, kterou nedávno zveřejnil německý deník Bild, neexistují žádná přesně stanovená kritéria, všeobecně však platí, že posedlé osoby pociťují rostoucí touhu po sexuálním zážitku, která se postupně začíná vymykat kontrole. Mají tak občas sklony ukájet se i na veřejných místech či sexuálně obtěžovat lidi ve svém okolí.

Sexuální posedlostí trpí asi 2 % světové populace. Mezi nejznámější pacienty patří golfová jednička Tiger Woods (34) a americký herec David Duchovny (49).

Tři fáze sexuální závislosti:

1. Počáteční fáze

Objevuje se zvýšená potřeba sebeukájení. Pacient trpí častými sexuálními fantaziemi zejména o sado-masochistických praktikách. Dotyčný si denně pouští pornofilmy a provozuje sex po telefonu nebo přes internet. Pro první fázi posedlosti je typické střídání sexuálních partnerů.

2. Kritická fáze

Dochází k provozování sexuálních praktik i na veřejnosti. Objevuje se i tzv. voyerismus (záliba v pozorování sexuálních aktů či nahých osob) a exhibicionismus. Pacient má v této fázi sklony k obscénním telefonátům a sexuálnímu obtěžování. V extrémních případech dochází i k prostituci.

3. Chronická fáze

V nejzávažnější fázi onemocnění posedlostí sexem se pacient omezuje čistě na praktiky, při kterých dochází k sexuálnímu obtěžování až zneužívání závislého. Vyhledává masochisty, stává se velmi submisivním, zbožňuje týrání.

Léčení posedlosti stojí statisíce:

Pacienti se musejí znovu naučit prožívat krásné chvíle i bez sexu a akceptovat špatnou náladu a negativní cítění, aniž by je museli vytěsňovat z hlavy sexem. Na začátku většiny terapií je delší sexuální celibát – pacient má zakázaný nejen pohlavní styk a podobné sexuální praktiky, nesmí uspokojovat ani sám sebe! Během individuálních či skupinových terapií si odborník s pacienty povídá o pozitivních a negativních pocitech. Náklady na terapii se ve světě pohybují mezi 380 a 760 tisíci Kč.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.