Ženské tělo - Tak se změnilo za 60 let | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Ženské tělo - Tak se změnilo za 60 let

50. léta - Brigitte Bardot 
Prsa: 75 B 
Pas: 55 cm 
Výška: 162 cm 
Noha: vel. 4
50. léta - Brigitte Bardot Prsa: 75 B Pas: 55 cm Výška: 162 cm Noha: vel. 4 (Profimedia.cz, Isifa.com)

05:00 – Ikona filmového plátna padesátých a šedesátých let Brigitte Bardot (74) či britská herečka a modelka Kelly Brook (30) – v obou případech jde o sexuální idoly své generace. Kdyby ale měla Kelly obléknout některou z rób Brigitte, nešlo by to. Prostě by se do ní nedostala. Ženské tělo se totiž za šedesát let výrazně změnilo.

Ikona filmového plátna padesátých a šedesátých let Brigitte Bardot (74) či britská herečka a modelka Kelly Brook (30) – v obou případech jde o sexuální idoly své generace. Kdyby ale měla Kelly obléknout některou z rób Brigitte, nešlo by to. Prostě by se do ní nedostala. Ženské tělo se totiž za šedesát let výrazně změnilo...

Nynější žena je o 5 centimetrů vyšší, o 6,5 kilogramů těžší a nosí o tři čísla větší boty. Tyto fyzické parametry jsou silně vzdálené ideálu krásy 50. let! Před 60 lety měřila průměrná žena 157 centimetrů, vážila 57 kilo, měla malou nohu a oblékala šaty velikosti 40. A dnes? Figura přesýpacích hodin je tatam. Podle studie provedené britským institutem tak dnešní žena narostla jak do výšky, tak i do šířky. Ženy jsou vyšší, širší a těžší...

Váha a pas
  • Tehdy: 57 kilo, 69 cm
  • Nyní: 63,5 kilo, 85 cm

Průměrná žena přijme přibližně stejně kalorií jako před šedesáti lety (3000 Kcal denně), ale jí mnohem tučnější jídla a dvakrát více cukru. Zatímco ve čtyřicátých letech tvořil podíl tuku ve zkonzumovaném jídle 32 procent, nyní je to 40 procent. Ženy se více stravují ve fast foodech a častěji kupují polotovary. Pijí také více alkoholu, který je velmi kalorický.

Co to znamená: Samotná vyšší hmotnost nemusí být na škodu. Problémem je ukládání tuku v oblasti kolem pasu. Ženy se širokým pasem jsou dvojnásobně ohroženy syndromem předčasného úmrtí novorozenců, mají vyšší krevní tlak i hladinu cholesterolu v krvi. Několikanásobně se zvýšil i počet onemocnění cukrovkou.

Výška
  • Tehdy: 157 cm
  • Nyní: 162 cm

Proč jsou ženy vyšší? To je podle vědců částečně lepší a rozmanitější stravou a částečně výdobytky moderní civilizace. Nemusíme se starat jak vytopit dům, máme lepší léky… Uspořená energie se pak koncentruje do výšky.

Co to znamená: Výhodou jsou delší nohy. Vyšší vzrůst podle vědců zaručuje delší život.

Kliknutím zvětšetePrůměrná délka života
  • Tehdy: 70,9 let
  • Nyní: 81,5 let

Rozvoj medicíny, zlepšení hygieny, pravidelné očkování – to jsou faktory dlouhověkosti.

Co to znamená: Žijí v průměru o 4 roky déle než muži. Třetinu jejich života tvoří období po menopauze, kdy klesá hladina ženského hormonu estrogenu. To vede k řídnutí kostí.

Prsa
  • Tehdy: 37 B (velikost 2)
  • Nyní: 38 C (velikost 3)

Větší prsa souvisejí s celkovou vyšší hmotností. Tuk se ukládá do prsou stejně jako do stehen či zadečku. Změna může souviset i s vyšší hladinou přijímaných hormonů v antikoncepci či v tabletkách na menopauzu.

Co to znamená: Větší prsa neznamenají vyšší riziko onemocnění rakovinou prsu. Obezita je ale jedním z faktorů této nemoci. Za posledních 25 let se počet případů onemocnění touto chorobou zdvojnásobil. Velká prsa způsobují i problémy se zády.

Boky
  • Tehdy: 99 cm
  • Nyní: 102 cm

Také boky se rozšířily, i když ne tolik jako pas. Tuk se totiž spíše ukládá kolem břicha.

Co to znamená: Výrazné boky byly tradičně ceněny coby symbol ženské plodnosti. Podle studie dánských vědců širší boky dokonce chrání před nemocemi srdce, a to díky tuku, který obsahuje protein adiponektin.

Chodidlo
  • Tehdy: velikost 3 až 4
  • Nyní: velikost 6

Objemnější tělo potřebuje větší chodidla. A tak se ženská noha může v průběhu života zvětšit až o jednu velikost.

Co to znamená: Kromě zdravotních problémů, které souvisí s nadměrnou hmotností, to může být i problém estetický. Vzpomeňme na Paris Hilton (28) a její »nožku« číslo 9.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.