Další »Kocábovina« - Homosexuálové, adoptujte děti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Další »Kocábovina« - Homosexuálové, adoptujte děti!

Ministr Michael Kocáb má o pozornost médií postaráno.
Ministr Michael Kocáb má o pozornost médií postaráno. (Aha! – Martin Přibyl)

PRAHA – Ministr pro lidská práva Michael Kocáb (55) ví, jak to udělat, aby se o něm mluvilo... Před nedávnem zaopatřil pražské squattery, kteří se nelegálně nabourali do cizího objektu – zařídil jim luxusní bydlení. Teď zase vyslyšel volání homosexuálních párů.

Ministr pro lidská práva Michael Kocáb (55) ví, jak to udělat, aby se o něm mluvilo... Před nedávnem zaopatřil pražské squattery, kteří se nelegálně nabourali do cizího objektu – zařídil jim luxusní bydlení. Teď zase vyslyšel volání homosexuálních párů. Chce registrovaným partnerům umožnit adoptovat děti. Dosud tomu zamezoval paragraf v zákoně o registrovaném partnerství. Ten výslovně zakazuje, aby se kterýkoli z partnerů stal osvojitelem dítěte.

Rada vlády pro lidská práva chce sporný paragraf ze zákona vyškrtnout. Prý je v rozporu s ústavou. „Podle zákona o rodině se může stát individuálním osvojitelem každý bez ohledu na sexuální orientaci. Vstup do registrovaného partnerství však automaticky brání osvojení,“ uvádí se ve zprávě.

Pokud by ke změně došlo, vypadaly by adopce následovně: dnes samotný muž či žena smí žádat o adopci (soud jim ale zpravidla nevyhoví), ale jen když nežijí v registrovaném partnerství. Do budoucna by o adopci mohl žádat i člověk, který žije v registrovaném partnerství, ale opět jen jako samotný jedinec – ne v páru. Podle právníka Jana Wintra, člena vládního Výboru pro sexuální menšiny, je totiž společná adopce podle zákona o rodině vyhrazena pouze manželům. „Dítě nemůže mít dva rodiče téhož pohlaví,“ vysvětluje Vintra.

Ani po Kocábově změně by ale homosexuálové a lesbičky neměli vyhráno – o adopci by opět rozhodoval soud. A stejně jako nyní by zpravidla jednotlivci nevyhověl. Ministr Kocáb si to určitě uvědomuje. Že by tak šlo spíše o další »kocábovinu«, která ho má zviditelnit?

Co si o návrhu myslí odborník

Ivo Procházka, sexuolog, Sexuologický ústav 1. lékařské fakulty Praha:
„Většinou o osvojení budou žádat spíše dvě ženy. Mužů, kteří vychovávají děti, je podstatně méně. Navíc lesby, které přivedou do vztahu dítě z předchozího heterosexuálního partnerství, ten mužský prvek doplňují mnohem více než například svobodné heterosexuální matky. Do výchovy zasahuje třeba dědeček nebo strejda dítěte. U mužů je to jiné, někteří to zvládají, někteří ne.“

Co si o návrhu myslí registrovaný pár

Producent Janis Sidovský, který v roce 2006 uzavřel registrované partnerství se zpěvákem Pavlem Vítkem:
„Adopci podporujeme, myslíme si, že bychom dítě vychovali dobře. Osobně si ale myslím, že na tuto variantu adopcí společnost ještě není připravena.“

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.