Radí vám největší lékařské kapacity Česka! Velký seriál deníku Aha! – díl XXII. Rakovina ledvin | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Radí vám největší lékařské kapacity Česka! Velký seriál deníku Aha! – díl XXII. Rakovina ledvin

 (Aha! – Martin Pekárek)

PRAHA – Operace! Tak to je bohužel většinou jediná pomoc, kterou mohou lékaři nabídnout pacientům s nádorem ledviny. Češi jsou přitom na špici žebříčku všech vyspělých států Evropy i Severní Ameriky ve výskytu a následné úmrtnosti na tento typ zhoubných nádorů. U jiných typů rakoviny běžně používaná chemoterapie nebo ozařování totiž na karcinom ledviny nezabírá!

Nezabírá ozařování ani chemoterapie

  • Ročně onemocní 1739 mužů a 1120 žen
  • Ročně zemře 778 mužů a 474 žen

„Chemoterapie ani radioterapie se zpravidla neprovádí, protože zhoubný nádor ledviny je radiorezistentní i chemorezistentní, to znamená, že tato léčba nemá žádný nebo má jen minimální smysl,“ potvrzuje docent Roman Zachoval.

Nádory ledvin mohou být různých typů, ale více než devadesát procent tvoří právě zhoubné nádory. „Oproti nezhoubnému jsou nebezpečné tím, že agresivně rostou a mají schopnost zakládat vzdálená ložiska, tzv. metastázy, a šířit se tak do jiných orgánů v těle. Proto jsou oproti nezhoubným nádorům velmi nebezpečné,“ vysvětluje docent Zachoval.

Pokud se rakovinný nádor ledviny zachytí včas, bývá dobře léčitelný. „Problém však je, že karcinom ledviny nemívá dlouho žádné příznaky. Pacient je bez obtíží. Ty se objevují většinou až ve chvíli, kdy jde o pokročilý nádor,“ popisuje docent Zachoval. Ten je z hlediska léčby, ale především šancí na úplné vyléčení, výrazně horší. „Proto je velmi důležité provádět u všech pacientů, kteří mají nějaký abnormální nález v moči, vždy podrobná vyšetření, nejlépe pomocí sonografie, tedy ultrazvuku,“ říká docent Zachoval.

Moč se vyšetřuje celé řadě lidí jak preventivně, tak při kontrolách jiných nemocí u lékařů různých odborností. „Pokud se odchylka objeví, je důležité provést další vyšetření. Nikdy by se nad možným prvotním příznakem nemělo mávnout rukou a říct: Uvidíme, jak dopadne vyšetření příště,“ upozorňuje docent Zachoval s tím, že pacienti by se měli sami zajímat o výsledky testů prováděných u praktických a odborných lékařů.

■ Ledviny
Jsou párovým orgánem, který filtruje krev a profiltrované odpadní látky spolu s nadbytečnou vodou vylučuje ven z těla ve formě moči. Dospělý člověk průměrně vyprodukuje 1 až 1,5 litru moči denně.

■ Močovody
Párový trubicový orgán dlouhý asi 30 centimetrů. Odvádí moč z ledvin do močového měchýře.

■ Močový měchýř
Vakovitý orgán uložený v malé pánvi. Zadržuje nepřetržitě přitékající moč z ledvin.

Docent Roman Zachoval: Onemocnět mohou obě ledviny!

PRAHA – „Až u pěti procent pacientů jsou nádorem zasaženy obě ledviny. Buď již v době diagnózy, nebo se na druhostranné ledvině nádor objeví později,“ říká v rozhovoru pro Aha! doc. MUDr. Roman Zachoval, Ph.D.

Proč u nás přibývá počet pacientů s rakovinou ledvin?
„Výskyt rakoviny ledvin v České republice patří k nejvyšším na světě, zatím bohužel nikdo nezodpověděl proč. Příčina vzniku těchto chorob je tématem, kterým se zabývá řada prestižních vědeckých týmů na celém světě.“

Před čím by se měl člověk chránit, jsou nějaké rizikové faktory?
„Až na některé skupiny pacientů s genetickými chorobami a pacienty, kteří podstupují chronickou dialyzační léčbu, skutečně průkazný rizikový faktor neznáme. V zásadě ale ledvinám škodí všechny toxické látky, které se vylučují do moči. Nezdravé jídlo, pití, alkohol, ale i léky na bolest, které lidé často užívají.“

Kolika pacientům se nemoc po operaci vrátí?
„Velmi záleží na stadiu onemocnění, ve kterém je zachyceno. Pokud je časné, prognóza je velmi dobrá a procento znovuobjevení nemoci je nízké. U pokročilých nádorů, které prorůstají mimo ledvinu do tukového obalu, bývá prognóza horší. Výrazně horší je však prognóza u pacientů, kteří mají v době objevení nemoci založeny metastázy ve spádových lymfatických uzlinách nebo dokonce vzdálené metastázy v plicích nebo játrech.“

Chemoterapie a ozařování na metastázy nezabírá, je jiná možnost léčby?
„V případě, že se jedná o pokročilý nádor, který již metastazoval, používáme v některých případech tzv. imunoterapii. Do těla se dodávají látky, které jsou schopny podpořit imunitu, boj organismu proti nádorovému bujení. Efekt má ale jen u malé skupiny pacientů, zhruba u deseti procent. Navíc trvalý bývá jen výjimečně. Většinou vede jen k částečnému prodloužení života.“

Jak máme pečovat o své ledviny?
„Vzhledem k tomu, že neznáme rizikové faktory, nemůžeme provádět cílenou prevenci. Zásadou je dodržovat zdravý životní styl. V případě, že je při jakémkoli lékařském vyšetření zjištěn patologický nález v moči, musí být pacient kompletně urologicky vyšetřen, aby bylo vyloučeno jakékoli onemocnění urogenitálního traktu.“

Léčba rakoviny ledvin

„V podstatě jediná účinná léčba karcinomu ledviny je operace. Léčba spočívá buď v odstranění celé ledviny, nebo pouhé její části,“ vysvětluje docent Roman Zachoval s tím, že se stále více dává přednost pouze jejímu částečnému odstranění. Tento výkon však lze provést většinou jen u menších, do čtyři až pět centimetrů velkých nádorů.

Zachování i jen části ledviny je pro pacienta obrovskou výhodou. „Je vždy lepší, pokud místo jedné ledviny zůstane jedna a půl ledviny. Nikdy nevíte, co se může s druhou ledvinou v budoucnu stát,“ uvádí důvod docent Zachoval. Nádory ledvin se operují buď klasickou metodou, tedy rozříznutím břicha, nebo laparoskopicky.

Klasická operace
Přístup k ledvině do dutiny břišní je volen řezem, který dosahuje délky kolem 15 cm. Používá se zejména u větších nádorů, které se laparoskopicky odstraňují hůře.
Operace klíčovou dírkou
„Při operaci ledvin preferujeme laparoskopický přístup. Není proveden klasický dlouhý řez, ale v dutině břišní je vytvořeno několik malých půl až centimetrových otvorů, kterými se zavádí nástroje a optika,“ vysvětluje docent Zachoval. „Břišní dutina se naplní kysličníkem uhličitým, tím si operatér vytvoří uvnitř břicha prostor. Operovaný orgán, tedy ledvinu, sleduje díky kameře uvnitř břišní dutiny na monitoru a pomocí různých instrumentů operuje. Pro pacienta má tento způsob operace obrovskou výhodu. Pooperační bolesti a průběh bývá zpravidla mnohem příjemnější a návrat k běžnému životu je mnohem rychlejší.“

Jak senemoc pozná?

V počátečních stadiích nemocný nemá vůbec žádné příznaky. „Zásadní roli v rozpoznání zhoubného nádoru mají preventivní prohlídky, při nichž se vyšetřuje moč a následně lékař doporučí ultrazvukové vyšetření břicha a ledvin,“ uvádí docent Roman Zachoval. Pokud je nádor větší, projevuje se zpravidla třemi příznaky: „Bolestí v oblasti ledviny postižené nádorem, objevením krve v moči a u hubenějších pacientů, v opravdu pokročilém stadiu zhoubného nádoru, může být patrné určité vyklenutí v oblasti ledviny. V břišní oblasti, v podžebří nebo na boku,“ popisuje docent Zachoval.

5.3.2007

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.