K vraždě se přiznal nevinný chlapec: Proč to udělal?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

K vraždě se přiznal nevinný chlapec: Proč to udělal?!

Mladík se doznal zřejmě ze strachu z policistů.
Mladík se doznal zřejmě ze strachu z policistů. (scom)

Při vyšetřování vraždy se detektivové obvykle potýkají se zapírajícími pachateli. Někdy se však objeví opačný problém. K vraždě strážníka v kamenolomu v listopadu 1969 se přiznal nevinný hluchoněmý mladík.

Člen závodní stráže L. R. hlídal přes noc kamenolom Remata nedaleko Handlové v bývalém Československu. Když ho ráno přišel kolega vystřídat, našel strážníka mrtvého v tratolišti krve. Někdo ho ubil k smrti a ukradl mu zbraň.


Pátrání po vrahovi komplikoval fakt, že se v osudnou noc v blízké chatě Slalom konala svatební hostina, kde bylo na sto padesát hostů. Zatímco kriminalisté prověřovali všechny svatebčany, příslušníci VB náhodou zadrželi neslyšícího J. I. (17), který byl na útěku z ústavu pro hluchoněmé. Mladík se k vraždě přiznal. Tvrdil, že strážníka ubil lopatkou na uhlí. Vypadalo to, že případ je vyřešený, ačkoliv J. I. nedokázal říct, kam zmizela pistole nešťastného L. R. Pak však přišly výsledky daktyloskopického zkoumání a ukázalo se, že jeden z otisků prstů na místě činu patří mladému muži P. K. ze sousední vesnice. Při domovní prohlídce u P. K. našli kriminalisté kabát potřísněný krví a ztracenou zbraň. P. K. se nakonec přiznal, že strážníka zavraždil on. Osudný večer strávil na svatební oslavě. Cestou domů se začal dobývat do strážní budky v kamenolomu. Došlo ke rvačce, při níž se P. K. zmocnil zbraně a strážníka s ní ubil. U soudu si vyslechl trest dvanácti a půl roku vězení. Proč se k vraždě přiznal postižený J. I., zůstalo záhadou.  Buď se stal obětí nátlaku, nebo měl z příslušníků VB jednoduše strach.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.