Tajemná vražda v Jizerských horách: Zednáři si vyřizovali účty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Tajemná vražda v Jizerských horách: Zednáři si vyřizovali účty!

Fotografie
Fotografie (internal)

Procházka po Jizerských horách se stala v prosinci 1929 osudnou Erwinu Löwymu (†32). V lesích nad Libercem si na něj počíhal vrah a třemi ranami z revolveru jej
usmrtil. Erwin Löwy patřil k místní honoraci, a tak se ihned objevily spekulace, jaký byl skutečný motiv vraždy.

Vrah se ukryl za nízkou skalkou u výletního místa Strážní buk. Když ho Löwy míjel, třikrát na něj vystřelil. Potom svou oběť okradl o peněženku, hodinky i fotoaparát a utekl. Ačkoliv střelbu slyšeli i další turisté a poměrně rychle doběhli na místo útoku, vraha se zadržet nepodařilo. Viděli jen, jak lesem prchá muž v zelené sportovní bundě a černém klobouku.

Erwin Löwy pocházel z bohaté židovské rodiny. Pracoval jako vysoký úředník v textilní továrně Teltscher & Löwy, kterou spoluvlastnil jeho otec. Navíc byl i členem místní zednářské lóže. Po Liberci se ihned začaly šířit zvěsti, že šlo o vyřizování účtů mezi zednáři nebo o rodinnou nevraživost a snahu odstranit přímého dědice bohatství. Ve hře figuroval jako motiv i antisemitismus. Pravda však asi byla spíše banální – Erwin Löwy se stal obětí náhodné loupežné vraždy. Jistotu ale nikdy mít nebudeme… Přestože tehdejší liberecký policejní rada vypsal pro případného informátora odměnu ve výši několika měsíčních platů, vraha se nikdy odhalit nepodařilo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.