Vraha Klímu zachránila revoluce před oprátkou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Vraha Klímu zachránila revoluce před oprátkou!

Fotografie
Fotografie (internal)

Recidivista Václav Klíma měl skončit svůj život s oprátkou na krku. Při vloupání v roce 1988 zabil jedinou ranou majitele domku. Rozhodnutí o nejvyšším trestu mělo padnout 17. listopadu 1989…

Václav se nenarodil právě pod šťastnou hvězdou. Jeho matka byla sudetská Němka a syna si během druhé světové války »uhnala« za svobodna. Ze strachu před odsunem se vdala za Čecha Klímu, který sice Václava oficiálně adoptoval, ale vymínil si, že s nimi chlapeček v jedné domácnosti žít nebude. Už odmalička tedy Václava vychovávali prarodiče, kteří bydleli v hrobnickém domku na hřbitově.

Spořádaný život se Klímovi příliš nedařil. Na vojně vyváděl tak, že ho raději poslali do civilu se zprávou od psychiatra. Následovaly rvačky, výtržnosti, soudy a vězení. V roce 1988 se seznámil se ženou podobného ražení a spolu se vydali vyloupit rodinný domek. Ten však nebyl prázdný, jak předpokládali, a došlo k potyčce s majitelem. Klíma muži jednou ranou přerazil hrtan. „Nechtěl jsem zabíjet, ale to je hned,“ uvedl později.

Před trestem smrti, který by ho coby nenapravitelného recidivistu čekal, ho v příslovečné hodině dvanácté zachránila sametová revoluce, nakonec si odseděl jen jedenáct let. Téměř zázračná záchrana před šibenicí v něm probudila víru v Boha a ve vězení dokonce vystudoval teologii.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.