Lékaře ztloukl sukovicí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Lékaře ztloukl sukovicí

K útoku došlo v Kutné Hoře.
K útoku došlo v Kutné Hoře. (Foto ara)

Šokující a bolestivý zážitek musel vytrpět 8. ledna 1932 přímo ve své ordinaci v Kutné Hoře lékař dr. J. Demharter. Jeden z jeho pacientů se na něj vrhl a začal ho bít dřevěnou holí, o kterou se při chůzi opíral.

Co se tehdy vlastně ve městě stříbra a kulturních památek odehrálo? Podle denního tisku z 12. ledna uvedeného roku se do ordinace doktora Demhartera dostavil dělník Š. z nedalekých Neškaredic. Přišel o holi a po lékaři požadoval, aby byl uznán práce neschopným. Doktor Demharter ovšem zřejmě dospěl k závěru, že jeho pacient Š. může v zaměstnání vykonávat svou práci, a proto mu neschopenku nevystavil.

To dělníka rozlítilo. Dokonce natolik, že popadl svou sukovici a zděšenému lékaři zasadil několik ran. Podle denního tisku Š. panu doktorovi dokonce vyhrožoval, že pokud nezmění své rozhodnutí, on ho zabije! Nakonec musela v ordinaci zasahovat četnická hlídka. Rozzuřeného Š. muži v uniformách zklidnili a pak ho předvedli na svou stanici. Tam si vyslechl obvinění ze zločinu veřejného násilí a vzápětí ho četníci eskortovali ke kutnohorskému soudu.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.