Se zlodějem zmizely i peřiny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Se zlodějem zmizely i peřiny

Peřina představovala na začátku minulého století pořádný majetek.
Peřina představovala na začátku minulého století pořádný majetek. (Foto ara)

Neznámý chmaták drze kradl 11. ledna 1911 v Orlové na Karvinsku. A to v místním hotelu Stern. Zprávu o tom přinesl tehdy brněnský deník Lidové noviny o dva dny později pod titulkem Zloděj v hotelu. A pobertova kořist? Peřiny a povlečení z jedné postele.

Citujeme z Lidových novin: „Předevčírem ubytoval se v hotelu Stern v Orlové neznámý, slušně oděný muž, as 35 let starý. Když dlouho z pokoje nevycházel a pokojská na něho klepala, vnikla do pokoje, ale »host« již byl pryč. A s ním zmizely i peřiny a prádlo z postele v ceně 120 K.

Na zloděje učiněno trestní oznámení. Jest vyšší postavy, má světlý vlas, knír a mluví lámaně německy a dobře česky.“ O tom, jakou značnou škodu majitel hotelu utrpěl, svědčí například ceny některých potravin z té doby. Jedno vejce stálo čtyři až šest haléřů, kilogram brambor pět haléřů, litr vína 60 až 80 haléřů a kilogram másla něco přes dvě koruny. Pivo pili občané Rakousko-Uherska v ceně od 12 do 26 haléřů za půllitr podle značky, přičemž z jednoho litru se platila daň osm haléřů. Zda byl kníratý blondýn s nenechavými prsty nakonec dopaden a ukradené lůžkoviny vráceny do hotelu Stern, dnes už nezjistíme.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.