Aféra se střeleným srncem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Aféra se střeleným srncem

Kauza střeleného srnce se uzavřela na konci roku 1910.
Kauza střeleného srnce se uzavřela na konci roku 1910.  (Ilustrační foto ara)

„O členu obecního výboru a nájemci honitby v Dolních Kounicích Josefu N. jest známo, že si rád zapytlačí. Koncem května byl viděn s puškou na hranici revíru hraběte Herbersteina,“ psal dne 29. prosince 1910 deník Lidové noviny.

Tak začala aféra se střeleným srncem. Josef N. sudokopytníka střelil. Sice na panském, leč paroháč ještě doběhl na obecní. Až tam zhasl. Tak to vyšetřili c. k. četníci v Dolních Kounicích. Tím pádem nešlo o pytláctví, neboť honitba, kde srnec dokonal, byla v nájmu Josefa N. „Někteří závistníci si mysleli, že N. srnce po pytlácku ukradl. Mlynář František M. to napsal nadlesnímu Jindřichu B. v Nové Vsi. Ten odpověděl, že Josef N. jest stíhán pro krádež.

Četníci ovšem stíhání zastavili. Proto Josef N. podal na mlynáře žalobu pro urážku na cti. Okresní soud v Ivančicích však žalovaného Františka M. osvobodil, poněvadž urážka nestala se veřejně, navíc manželé C. viděli N. skrčeného v žitě a později nésti srnce. N., sám jsa přezdívaný »srnec«, podal proti rozsudku odvolání, ale senát v Brně rozsudek první instance potvrdil a odsoudil žalobce k náhradě veškerých žalob,“ uzavřel zprávu deník. Tak aféra se střeleným srncem skončila.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.