Uhořeli u Ohníče | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Uhořeli u Ohníče

K tragédii došlo ve vlaku.
K tragédii došlo ve vlaku.  (Ilustrační foto ara)

Tři zaměstnanci státních drah uhořeli v montážním motorovém vlaku při srážce s nákladní soupravou. K tragédii došlo počátkem ledna 1973 na trati mezi stanicemi Úpořiny a Ohníč na Teplicku. Dva kolegové zemřelých přežili, ač utrpěli popáleniny.

Podle denního tisku z 8. ledna uvedeného roku v montážním voze cestovalo pět pracovníků Československých státních drah. Když došlo ke srážce s nákladním vlakem, ve voze se nárazem převrhla naftová kamna a rozlitá nafta se okamžitě vznítila. Tři muži bohužel utrpěli smrtelné popáleniny, přičemž dva jejich parťáci měli větší štěstí – sice vážně zranění, ale zůstali naživu.

Srážku zavinili strojvedoucí nákladního vlaku a jeho pomocník, kteří při projíždění stanicí Úpořiny přehlédli dojezdové návěstidlo v poloze »Stůj!« a nezastavili ani na návěst »Stůj!«, kterou ve stanici dával ručně výpravčí vlaků. Viníci tragické události byli zatčeni. Vyšetřovatel kriminální služby tehdejší Veřejné bezpečnosti je začal stíhat pro trestný čin obecného ohrožení. Jak oba obvinění dopadli později u soudu, není známo.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.