Dva grázlové a zlotřilý učeň | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Dva grázlové a zlotřilý učeň

Zloděje zajímal hlavně drahý alkohol.
Zloděje zajímal hlavně drahý alkohol. (Ilustrační foto ara)

Prodejnu potravin v Jihlavě navštívil v noci na 18. listopadu 1986 neznámý poberta. A nebyl sám – jak přímo na místě zjistili přivolaní kriminalisté bývalé Veřejné bezpečnosti, noční »vloupačku« uskutečnili hned tři chmatáci.

Co ukradli? Jak se dalo čekat, zajímaly je lahůdky, alkoholické nápoje a cigarety. Pracovníci prodejny vyčíslili vzniklou škodu sumou 25 000 tehdejších československých korun, což bylo hodně peněz. Vždyť jestliže průměrná měsíční mzda tehdy činila 2964 Kčs, musel by »běžný občan« bývalé ČSSR pracovat skoro osm a půl měsíce, aby si vydělal zmíněnou částku.

Jihlavská kriminálka se dostala tlupě na stopu, a tak už o osm dní později mohl tisk přinést informace o zadržení trojice dlouhoprsťáků. Vedl ji nejmenovaný ničema (23), už čtyřikrát soudně trestaný, sekundovali mu komplic (22), dokonce už se šesti záznamy v trestním rejstříku, a zatím ještě netrestaný učeň (16). Za zlodějnou se do Jihlavy vypravili až z 270 kilometrů vzdáleného Havířova na Karvinsku. Oba kriminálníci se tedy mohli »těšit« na další soud a pak na opětovný pobyt v base. Mladistvého učedníka, který si vybral za kamarády dva lumpy, čekal pasťák.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.