Pošťák se bránil střelbou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Pošťák se bránil střelbou

Pošťák se musel bránit střelbou.
Pošťák se musel bránit střelbou.  (Ilustrační foto ara)

Český poštovní úředník přepaden Poláky – tak zněl titulek zprávy, kterou přinesly Lidové noviny 6. ledna 1911. K události došlo na Těšínsku, které tehdy bylo součástí Rakouska-Uherska. Úředník (24) v nouzi použil proti čtveřici násilníků revolver a dva z nich zranil.

List referoval: „Mezi obcemi Chybím a Záříčím na Těšínsku byl přepaden český poštovní úředník Ráb z Bialé. Čtyři polští mladíci zastavili ho na cestě a žádali ho, aby mluvil polsky. Ráb odvětil, že neumí. Mladíci počali ho tedy tlouci, proto Ráb dal se na útěk. Ale pronásledovatelé byli mu v patách. Proto vytáhl revolver, obrátil se a dvakráte vystřelil.“ Mířil zřejmě přesně, neboť Lidové noviny dále pokračovaly: „Dva mladíci byli zraněni a museli býti dopraveni do nemocnice. Druzí prchli.“ Úředník střílel v sebeobraně a list neuvádí, zda byl za incident trestně stíhán.

Jmenované obce Chybí, Zářičí a Bialá dnes leží na území Polska a nesou názvy Chybie, Zarzecze a Bialsko-Biala. Na území historického Těšínska si po rozpadu Rakouska-Uherska činily nárok jak Polsko, tak i Československo. V roce 1919 mezi nimi dokonce došlo k vojenskému střetnutí nazývanému »sedmidenní válka«. Po něm byly vytyčeny hranice mezi dnešním Českem a Polskem. Olše se stala řekou oddělující oba státy.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.