Stodola obětí paliče | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Stodola obětí paliče

Požár založil údajně žhář posedlý ohněm.
Požár založil údajně žhář posedlý ohněm. (Ilustrační foto ara)

Požár v areálu tehdejšího Státního statku v Srní na východě Čech, jehož plameny vyšlehly v listopadu 1986, vyděsil nejen zaměstnance statku, ale i další občany. Na místo se sjely čtyři útvary bývalého Sboru požární ochrany, aby požár uhasily.

Srní je část města Hlinsko v okrese Chrudim. Jak uvedl denní tisk 27. listopadu zmíněného roku, oheň tam zničil stodolu a v ní uskladněné zásoby sena. Způsobil Státnímu statku škodu ve výši 60 tisíc tehdejších korun. Pro lepší představu čtenářů – průměrná měsíční mzda tehdy činila částku 2964 korun. Osobní vůz značky Škoda 105 L se tenkrát prodával za 57 tisíc Kčs.

Vyšetřování se ujali kriminální služba chrudimské Veřejné bezpečnosti a specialisté Sboru požární ochrany. Brzy se zjistilo, že požár nevznikl samovolně, nýbrž byl úmyslně založen. Detektivové vypátrali a zatkli jako žháře místního občana (25), již soudně trestaného. Jeho totožnost tisk neuvedl. Po vsi se říkalo, že dotyčný trpí pyromanií (obsesí ohněm a závislostí na žhářství). Vyšetřovatel ho začal stíhat pro trestný čin poškozování majetku v socialistickém vlastnictví. S jakým trestem palič odešel od soudu, není známo.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.