Zběh na útěku vyskočil z vlaku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Zběh na útěku vyskočil z vlaku

Skok z jedoucího vlaku se zběhovi stal osudným.
Skok z jedoucího vlaku se zběhovi stal osudným. (Ilustrační foto ara)

Vojín československé armády v uniformě vyskočil 8. února 1922 u Roudnice nad Labem z jedoucího vlaku a utrpěl vážná zranění. V roudnické nemocnici jim podlehl. Ve vlaku totiž narazil na pasažéra, jemuž se svěřil, že je zběhem na útěku. Muž v civilním oblečení byl ovšem strážník.

A ten začal jednat, jak mu velel zákon. Vyšel z kupé, vyhledal ve vagonu průvodčího vlaku a informoval ho o nastalé situaci. Konduktér mu okamžitě přislíbil spolupráci při zatčení dezertéra mířícího do ciziny. Dopadlo to však všechno jinak... Deník Československá republika o tom referoval hned následujícího dne takto: „Strážník Jan M. jel včera oblečen v civilním oděvu na dovolenou do Roudnice.

Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu

Video se připravuje ...

Ve vlaku jel s ním vojín, který v rozhovoru se mu přiznal, že měl býti dopraven do vazby, utekl však při eskortě a chce uprchnouti do Německa. Strážník hned upozornil průvodčího vlaku, aby učinil opatření, aby na příští stanici uprchlý vojín mohl býti zadržen. Vojín však zpozoroval, co se děje, a vyskočil z vlaku. Zranil se tak těžce, že musel býti dopraven do nemocnice v Roudnici nad Labem, kde zakrátko zemřel.“ Mladík ve vojenském stejnokroji u sebe neměl žádné doklady. O koho vlastně šlo, to teprve museli zjistit četníci ve spolupráci s příslušnými armádními složkami.

Exkriminalista Doucha prozradil, jak se provádí výslechy podezřelých

Video se připravuje ...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.